Juridisch Adviesdesk DAS voor de Sport

Als sportvereniging kun je te maken hebben met juridische vragen. Heb jij een vraag over de aanpassing van statuten, een verandering van het huurcontract van de accommodatie? Of een probleem met de gemeente, een sponsor of een trainer? Stel dan direct en gratis jouw vraag aan de Juridische Adviesdesk voor de Sport.

Is jouw sportvereniging, of de sportbond van je vereniging, aangesloten bij de Juridisch Adviesdesk DAS voor de Sport? Of is je vereniging of sportbond via Aon aangesloten? Dan kun jij als bestuurslid van je vereniging aan DAS juridische adviesvragen stellen.

Altijd gratis bellen voor juridisch advies

Als bestuurslid kun je altijd bij ons terecht voor gratis juridisch advies. Dat kan zowel telefonisch als per e-mail. Je wordt geholpen door een vast team van juristen van DAS. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088 3279 836, op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur.

Meer ondersteuning nodig dan alleen advies?

Moeten er stukken worden bestudeerd of geschreven om jou verder te kunnen helpen met je vraag, dan brengen we daarvoor een vast bedrag in rekening. Vooraf maken we afspraken met jou over de prijs. Zo wordt je vereniging achteraf niet verrast door hoge kosten.

Download onze folder: Zo werkt de Juridisch Adviesdesk (pdf)

Wat zijn de uitzonderingen?

  • Je kunt geen gebruik maken van de Juridische Adviesdesk voor de Sport voor geschillen met een aangesloten sportbond of met Aon.
  • Fiscale zaken zijn uitgesloten. Privékwesties zijn ook uitgesloten, behalve als het gaat om het verhalen van letselschade.
  • DAS is niet verplicht juridisch advies te verlenen. DAS kan om meerdere redenen de opdracht niet aanvaarden. Bijvoorbeeld als het verzoek aan DAS betrekking heeft op een rechtsgebied dat buiten de specialismen van DAS valt. Of als het procesmonopolie de behandeling door juristen van DAS verhindert. Of als sprake is van een belangentegenstelling, bijvoorbeeld als in het geval een wederpartij al wordt bijgestaan door DAS.

Onze partners

NTB.jpgNTFU.jpgNTTB.jpgNSKIV.jpgNHV.jpgNOB.jpgNGF_logo.jpgNevobo.jpgNDB.jpgNCS.jpgNADB.jpgNBB.jpgFC.jpgKNGU.jpgKNBB.jpgKNAS.jpgGehandicaptensportNL.jpgKNZB.jpgAU.jpgBN.jpg

Veelgestelde vragen

Ja, leden van verenigingen moeten hun contributie betalen. Zij hebben geen recht op teruggave of compensatie, tenzij de statuten anders bepalen. Kijk ook uit met het kwijtschelden van contributie, als je dat niet verplicht bent. Dit kan in strijd met de statuten zijn.

Toelichting: De wet bepaalt dat leden verenigingscontributie voor het hele jaar verschuldigd zijn. Word je lid van een vereniging, dan ga je akkoord met de statuten en moet je contributie betalen. Dat de vereniging (tijdelijk) geen activiteiten kan aanbieden, is daarop niet van invloed.

Let op: statuten kunnen hiervan afwijken. Via een reglement is niet voldoende! Verenigingen kunnen dan bijvoorbeeld een ‘noodfonds’ inrichten voor leden die hun contributieverplichtingen niet na kunnen komen. Zo kan de club wel solidair zijn met mensen die nu hard getroffen worden. Staat er niets in de statuten? Overleg dan met een jurist. Een en ander is ook afhankelijk van de financiële positie van de vereniging.

Tip: kijk in de statuten van de vereniging naar de bepalingen over contributie. Neem bij twijfel contact op met een jurist.





Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.