Thema

Aankopen & Financiën

Zoeken

Hoe zit het ook alweer met het ruilen en terugbrengen van producten?

1. Bedenktijd

Product in een winkel gekocht: Als u een product in de winkel heeft gekocht, is er niet automatisch sprake van een bedenktijd. Bij colportage en koop op afstand wel. De verkoper moet u daar bovendien op wijzen.

Product online/via de telefoon gekocht: Als u een product via internet of de telefoon koopt, is de bedenktijd veertien dagen nadat u het product heeft ontvangen. Sommige webwinkels geven de klant zelfs een langere termijn om aankopen te retourneren. Veilingsites zoals Ebay of Marktplaats vallen buiten deze wettelijke verplichting. De bedenktijd gaat in op het moment van ontvangst van het product. Bij het afsluiten van een dienst (telefonie, internet, stroom, enzovoort) geldt dat de termijn ingaat op het moment dat het contract is gesloten. Wijst de webwinkel u niet op de bedenktijd, dan hebt u zelfs een jaar bedenktijd na ontvangst van het product.

Product aan de deur gekocht: Bij colportage is de bedenktijd veertien dagen als u iets koopt van 50 euro of meer. Die gaat in op de dag nadat u het product hebt ontvangen. Wijst de verkoper u niet op de bedenktijd? Dan is de bedenktijd een jaar.

 
2. Ruilen of terugbrengen

Product in een winkel gekocht: Er bestaat geen recht om te ruilen. Als u iets koopt, zit u er in principe aan vast. Alleen als de verkoper dat toestaat, mag u ruilen. Het is dus afhankelijk van de voorwaarden die de verkoper hanteert. Denkt u dat er een kans is dat u een product later wilt ruilen, vraag dan vooraf expliciet of dat mag en op welke voorwaarden. Het kan namelijk zijn dat de verkoper u geen geld teruggeeft, maar dat u een tegoedbon krijgt die beperkt geldig is. Als u een product wilt ruilen, moet het product natuurlijk wel ongebruikt en onbeschadigd zijn.

Product online/via de telefoon gekocht: Als u een product via internet of de telefoon koopt, kunt u het product binnen de bedenktijd retourneren. Uiteraard heeft u binnen de bedenktijd recht op terugbetaling van de aankoopsom als u die al betaald heeft. De volgende producten en diensten mogen niet geretourneerd worden.
• Producten waarvan u de verzegeling heeft verbroken, zoals cd’s, dvd’s en dergelijke.
• Maatwerk of producten met een duidelijk persoonlijk karakter zoals medicijnen of een maatpak.
• Tijdsgebonden producten, zoals tijdschriften, kranten en concertkaartjes.
• Producten die snel bederven of verouderen.
• Weddenschappen en loterijen.
• Via internet geboekte vakanties.
• Diensten waarbij u zelf toestemming heeft gegeven om alvast met de uitvoering van de dienst te beginnen.

Product aan de deur gekocht: Binnen de bedenktijd kunt u de koopovereenkomst zonder opgaaf van reden schriftelijk ongedaan maken. De verkoper moet u op deze mogelijkheid wijzen. Doet hij dit niet? Dan hebt u een jaar bedenktijd.

 

Direct hulp nodig rondom aankoopgeschillen?


Al verzekerd? Bel onze Adviesdesk

Niet verzekerd? Dan Flexx Rechtshulp!

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Ontvang per e-mail de nieuwsbrief DAS.Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

 

Nu aanmelden