Voorbeeldfactuur voor ondernemers: dit hoort er op een factuur te staan

Voor het maken van een factuur gelden wettelijke regels. Wat hoort er standaard op een factuur te staan? We hebben een aantal basisvereisten voor je op een rij gezet. En wil je zelf een factuur maken en weten hoe een correcte factuur eruitziet? Dat kan met behulp van onze voorbeeldfactuur.

Basiseisen voor een factuur

Ben je ondernemer en factureert je een dienst of product aan een afnemer? Op de factuur hoort in ieder geval te staan:

  • De naam en het volledige adres van je bedrijf
    Vermeld je bedrijfsnaam zoals geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, inclusief je volledige vestigingsadres (straat, huisnummer, postcode en woonplaats).
  • Je telefoonnummer en e-mailadres
    Een telefoonnummer en e-mailadres zijn niet wettelijk vereist, maar wél sterk aan te raden. Heeft een afnemer vragen over de factuur? Dan kan hij makkelijk contact met je opnemen.
  • Je bankrekeningnummer
    Vermeld altijd je volledige IBAN, ook als je rekeningnummer te vinden is op je website. Vergeet bij internationale betalingen ook de Bank Identificatie Code (BIC) niet.
  • Je KvK-nummer
    Aan elke onderneming die wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wordt een uniek nummer toegekend. Dit nummer bestaat uit 8 cijfers en is terug te vinden in het KvK-uittreksel, de welkomstbrief of het online Handelsregister.
  • Je btw-nummer
    Ben je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan krijg je naast een KvK-nummer ook een btw-nummer. Dit nummer bestaat uit 14 tekens en wordt in alle correspondentie van de Belastingdienst gebruikt.
  • De (bedrijfs)naam en het volledige adres van de afnemer
    Controleer een bedrijfsnaam altijd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Noteer het volledige adres (straat, huisnummer, postcode en woonplaats) en ook het btw-nummer bij een buitenlandse afnemer of bij het verleggen van btw. Gebruik geen postbus. Vermeld bij voorkeur ook een contactpersoon of afdeling. Heb je zaken gedaan met een consument? Vermeld dan de voorletters en achternaam.
  • Het factuurnummer
    Geef je facturen een opeenvolgende nummering, zodat een betaling eenduidig kan worden geïdentificeerd en verwerkt in je administratie.
  • De datum waarop de factuur is verstuurd
    Vergeet de dagtekening niet. Op welke datum is de factuur uitgereikt? Deze datum is van belang voor het bepalen van de vervaldatum van de factuur.
  • De vervaldatum van de factuur en/of de betalingsvoorwaarden
    Binnen hoeveel dagen wordt de betaling verwacht? Het is niet nodig om je volledige betalingsvoorwaarden te vermelden. Je kunt volstaan met de betalingstermijn die je hanteert, bijvoorbeeld 30 dagen. Vermeld bij voorkeur een vervaldatum. Zo weet de afnemer precies wanneer de factuur betaald moet worden.
  • Een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of diensten, bij voorkeur inclusief leveringsdatum
    Welke goederen of diensten heb je wanneer geleverd? Maak het de afnemer gemakkelijk en zorg voor een nauwkeurige omschrijving. Heb je een offerte gehanteerd? Verwijs naar het offertenummer.
  • Het factuurbedrag en de btw
    Welk bedrag breng je in rekening en hoeveel bedraagt de btw? Vermeld op iedere factuur:
    - het factuurbedrag exclusief btw.
    - het btw-bedrag (inclusief percentage).
    - het factuurbedrag inclusief btw.

Ook wanneer geen btw in rekening wordt gebracht (bijvoorbeeld bij een vrijstelling of verlegging van de btw) moet dit worden vermeld.

Voorbeeldfactuur

Benieuwd naar een voorbeeld van een goede factuur? Download onze voorbeeldfactuur.

Zelf een factuur maken?

Meer weten over het opstellen van een factuur? Download onze gids ‘Een factuur maken als mkb’er: zo doe je dat’ voor een handig stappenplan.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.