Voorkom aansprakelijkheid met goede algemene voorwaarden

Als zzp’er sta je niet elke dag stil bij de risico’s van het zakendoen. Je bouwt aan een goede relatie met opdrachtgevers, leveranciers en alle andere partijen die je tegenkomt en meestal gaat alles van een leien dakje. Maar ook een goede relatie kan verstoord worden door een zakelijk conflict .

 

Aansprakelijk gesteld worden door een opdrachtgever of klant is het schrikbeeld van elke zzp’er. Zo’n conflict kan namelijk flink in de papieren lopen. Het is dus belangrijk om een financiële buffer op te bouwen om dat op te vangen, maar belangrijker nog is voorkomen dat je überhaupt aansprakelijk gesteld wordt.

Spelregels kennen begint bij goede algemene voorwaarden

Dat begint bij het opstellen van goede algemene voorwaarden . Je moet zorgen dat de klant jouw spelregels kent. Hierin staan bepalingen als levertijd, betaling, garantie en beperking van aansprakelijkheid. Je moet ervoor zorgen dat de algemene voorwaarden vooraf, of toch in elk geval bij het sluiten van de overeenkomst, bij jouw klant bekend zijn. Je kan dit bijvoorbeeld doen door ze te vermelden op de achterkant van je offerte of overeenkomst, of ze apart meesturen.

Op de hoogte van wet- en regelgeving zoals de informatieplicht

Zorg daarnaast ook dat je de rechten van je klant kent. En zorg dat je aan die regels voldoet. Wet- en regelgeving waarborgt de rechten van je klanten. Als je bijvoorbeeld een webwinkel start , moet je voldoen aan de informatieplicht richting je klanten. Om te voorkomen dat je aansprakelijk gesteld wordt, moet je ook van deze wet- en regelgeving op de hoogte zijn.

Pluk documenten niet zomaar van internet

Als laatste is het natuurlijk altijd belangrijk om afspraken niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk vast te leggen. Een mondelinge afspraak is lastig te bewijzen. Leg afspraken daarom altijd schriftelijk vast, bijvoorbeeld in de Overeenkomst van Opdracht. Pluk dit soort documenten nooit zomaar van internet af, maar laat je goed informeren. Zo voorkom je fouten.Wil je weten of jouw algemene voorwaarden voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving? Doe dan de gratis scan .

 

Carolien Lasonder Jurist
Ik ben senior jurist en coördinator van de Juridische Adviesdesken van DAS. Ondernemingen moeten tegenwoordig aan veel regels voldoen op het gebied van privacy en arbeidsrecht. Ik begeleidt juridische projecten en procedures op het gebied van privacy, contractmanagement en arbeidsrecht.