Er is een fout opgetreden in dit component.

Welke regels gelden er op het water?

Bent u (regelmatig) op het water te vinden? Dan zijn er nogal wat regels waar u rekening mee moet houden.

  • De schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en de opvarenden.
  • Reddingsvesten zijn verplicht voor alle aanwezigen op een boot die harder kan dan 20 km per uur. De reddingsvesten moeten binnen handbereik liggen.
  • Een Klein Vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte minder dan 15 meter die vol gas harder kan varen dan 20 km per uur. Ook voor boten die langer zijn dan 15 meter is een vaarbewijs verplicht. Bij een controle kijkt men niet naar het aantal pk, maar wel of de combinatie boot-motor een snelheid van 20 km per uur kan bereiken. Dit wordt met GPS gemeten. Een voorbeeld: een opblaasbare boot met meer dan 5 pk kan al snel harder varen dan 20 km per uur. Let er op dat u met een Klein Vaarbewijs I niet overal mag varen. Zo mag u bijvoorbeeld niet op het IJmeer komen en kunt u dus niet vanaf het Gooimeer (Almere/Naarden) naar Amsterdam varen. Of van Amsterdam naar Volendam en vice versa. Om precies te zien waar u wel en niet mag varen, raadpleegt u de website van de Rijksoverheid.
  • Houd u aan de toegestane snelheid. Een snelheidsovertreding van slechts 3 km per uur kan u al een boete van € 90 opleveren.
  • Het is verboden onder invloed van alcohol of andere middelen een schip te besturen. Ook de (op de boot aanwezige) eigenaar van een schip mag niet onder invloed zijn. Het toegestane alcoholpromillage is maximaal. 0,5 promille.
  • Veroorzaak geen geluidsoverlast. Versterkte muziek is niet toegestaan.
  • Het veroorzaken van hinderlijke golfslag is niet toegestaan.
  • Op een snelle motorboot, jetski en waterscooter (als ze harder kunnen dan 20 km per uur) is een dodemansknop verplicht. Een dodemansknop is een koord en een polsbandje waarmee de bestuurder aan het vaartuig vast zit. Niet fijn, wel verplicht en veilig. Houd er rekening mee dat de waterpolitie u ook een boete kan geven als zij van mening is dat u onveilig staand stuurt. Of als u geen persoon op de uitkijk hebt staan als er iemand achter uw boot waterskiet.
  • Bootje in Amsterdam? Als u liggeld heeft betaald, ontvangt u een bootsticker (vignet). Met liggeld wordt binnenhavengeld bedoeld. Iedereen die in het openbare water van Amsterdam afmeert, moet binnenhavengeld betalen. Plak de bootsticker (vignet) goed zichtbaar aan bakboordzijde op u boot. Geen geldig vignet op uw boot? Dan kan de gemeente Amsterdam uw boot na een vooraankondiging in beslag nemen en verslepen naar een bewaarhaven. De kosten hiervan zijn ook voor u. Voor regels rondom liggeld in andere gemeenten kunt u het beste contact opnemen met de gemeente waar uw boot ligt.

Op de website van het Openbaar Ministerie vindt u informatie over de overtredingen waarvoor boetes worden uitgeschreven en de bijbehorende boetebedragen.