Case: pech op de piste

De sneeuw is goed en het zonnetje schijnt: de eerste dag op de Oostenrijkse piste kan voor Sjaak* en Ellen* niet beter beginnen. Totdat Sjaak net na het uitstappen uit de skilift van achteren omver wordt geskied door Martijn*. Sjaak komt lelijk ten val en moet met een brancardbanaan de piste afgehaald worden.

In de kreukels
In het ziekenhuis wordt duidelijk dat Sjaak behoorlijk in de kreukels ligt: een gecompliceerde beenbreuk en een gebroken sleutelbeen zorgen ervoor dat skiën er voorlopig niet meer in zit. Zodra zijn conditie het toelaat, wordt Sjaak op een gipsvlucht terug naar Nederland gezet.
Eenmaal thuis komt de klap pas goed aan als Sjaak beseft dat werken er voorlopig niet in zit. En dan zijn er nog de onverwachte kosten: de rekeningen van de artsen en fysiotherapeut en de reiskosten voor die bezoeken. Al met al een flinke som geld.
 
Wie is aansprakelijk?
Naast alle fysieke zorgen proberen Sjaak en Ellen ondertussen ook de kosten die ze moeten maken te verhalen op Martijn. Hij is immers degene die met een noodgang de piste afkwam en Sjaak ten val heeft gebracht. Martijn geeft echter niet thuis en schuift het op de eigen onvoorzichtigheid van Sjaak. Wie gaat er nou midden op een piste stilstaan? En de schade? Die gaat hij natuurlijk niet vergoeden. Het is Sjaaks woord tegen dat van Martijn.

DAS legt uit hoe het zit

Pisteregels
Ook op de piste gelden regels waar elke skiër zich aan moet houden. Het zijn officiële regels die door de Internationale Ski Federatie zijn opgesteld. Een van die regels houdt in dat je op de piste je snelheid onder controle moet houden en moet aanpassen aan de weersomstandigheden en de drukte op de piste. Door veel te hard af te dalen vlak bij de skiliften, heeft Martijn een onveilige situatie gecreëerd en daardoor kon het ongeval plaatsvinden. 
Oplossing in deze situatie
Sjaak schakelt zijn rechtsbijstandverzekeraar in en die stelt Martijn aansprakelijk voor de materiële en immateriële schade die Sjaak lijdt. De aansprakelijkheidsverzekeraar van Martijn wijst de aansprakelijkheid in eerste instantie af en weigert Sjaaks schade te vergoeden. Gelukkig was het ten tijde van het ongeval druk op de piste. En een paar reisgenoten van Ellen en Sjaak zijn gelukkig zo slim geweest om de gegevens van een paar getuigen op te schrijven. Die bevestigen het verhaal van Sjaak. Hierdoor erkent de aansprakelijkheidsverzekeraar van Martijn uiteindelijk de aansprakelijkheid. Sjaak krijgt zijn schade vergoed.

Weten welke schade voor vergoeding in aanmerking komt?  

Ongeval in het buitenland: zoek getuigen
Krijgt u te maken met een ongeval op de piste? Denk dan aan het volgende.

  • Noteer namen en adressen.
    Noteer de gegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen. Komt er politie aan te pas? Vraag ook altijd een proces-verbaalnummer op of de naam en het adres van degene die het proces-verbaal opmaakt. Dan kunt u later het proces-verbaal opvragen. Let erop dat de politie het letsel in het proces-verbaal opneemt.
  • Neem foto’s.
    Neem foto’s van de plek van het ongeval. Probeer de situatie zo goed mogelijk op foto’s vast te leggen.
  • Lichamelijke schade?
    Bezoek een arts of ziekenhuis ter plaatse Als u letsel heeft opgelopen, moet u direct een arts of ziekenhuis bezoeken. Noteer ook de naam en het adres van de arts of het ziekenhuis.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met DAS.
    U bent in een vervelende, vaak hectische situatie verzeild geraakt. Probeer toch zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Hoe eerder hoe beter.

* De namen zijn gefingeerd.