Ik wil een auto of motor huren op vakantie. Waar moet ik rekening mee houden?

U huurt een auto of een motorfiets en betaalt met een creditcard. Daarmee tekent u eigenlijk een machtiging die het verhuurbedrijf het recht geeft bedragen van uw rekening te halen. Bijvoorbeeld als u betrokken bent geweest bij een aanrijding met schade. Aangezien u het rekeningoverzicht van de creditcard vaak een maand na dato krijgt, kan dit voor een nare verrassing zorgen. Vraag bij het inleveren van de huurauto uw creditcardslip terug. Dit voorkomt dat het verhuurbedrijf met deze blanco slipmachtiging achteraf dubbel uw rekening belast.

Schade van uw rekening af
In bijna elk huurcontract staat dat de schade aan het huurvoertuig wordt verhaald op de huurder. Het maakt niet uit of u schuldig bent aan het ongeval of niet. Ook bij schade aan het huurvoertuig door schuld van een derde zal het verhuurbedrijf de schade gewoon afschrijven van uw rekening. Dit is voor het verhuurbedrijf veel sneller dan het verhalen van de schade op een derde.

Verschil internationale en lokale verhuurbedrijven
Grote internationale verhuurbedrijven zoals Hertz verhalen de schade wel op de tegenpartij. Zij boeken het bedrag dan terug aan de huurder. Dit kan geruime tijd duren. Bij kleinere lokale verhuurbedrijven in het buitenland gaat het vaak anders. Dan is het aan de huurder zelf om zijn geld terug te halen bij de schuldige. Dit is natuurlijk een lastige zaak als u zelf weer in Nederland bent terwijl de aanrijding in een ander werelddeel heeft plaatsgevonden.

Allriskverzekering nuttig?
Het afsluiten van een allriskverzekering is ook geen garantie dat u het bovenstaande kunt voorkomen. Vaak dekt deze alleen de schade die door de huurder zelf aan het voertuig is veroorzaakt. Op deze verzekering kan geen beroep worden gedaan bij schade veroorzaakt door een ander.

Eigen risico
Ook de afkoop van het eigen risico kan alleen betrekking hebben op schade die door de huurder zelf aan het eigen voertuig is toegebracht. Let dus altijd goed op wat de aangeboden verzekering dekt!