Italië

  • Keert u in Italië op de snelweg? Geen goed plan. U kunt een zeer zware boete krijgen: duizend euro boete, een half jaar rijontzegging en mogelijk drie maanden inbeslagname van de auto. De stallingkosten zijn dan ook voor uw rekening. Let op: dat geldt ook op de op- en afritten van de tolwegen.
  • In Italië is uw Europese invalidenparkeerkaart geldig net zoals in Nederland. U mag wel parkeren op invalidenplaatsen, maar u mag niet de autovrije zone inrijden om de parkeerplaats te bereiken. Voordat u een autovrije zone inrijdt, moet u zich melden bij de gemeente en politie ter plaatse om uw kenteken te laten registeren. Hierna mag u de zone wel inrijden.
  • In het centrum van een aantal steden (bijv. Rome, Pisa, Milaan en Florence) geldt een beperkte toegang voor het autoverkeer. Deze zones zijn aangegeven met een verkeersbord met de letters 'ZLT' erop. Binnen zo een autovrije zone kunt u tegen meerdere boetes oplopen als u daar zonder ontheffing rijdt. Als uw hotel in een stadscentrum ligt, kunt u vaak via uw hotel een ontheffing aanvragen.