Mijn geparkeerde auto is beschadigd en de veroorzaker is onbekend. Hoe krijg ik mijn schade vergoed?

Natuurlijk probeert u eerst de veroorzaker te achterhalen. Lukt dit niet? Dan kan het Waarborgfonds Motorverkeer wellicht uitkomst bieden. In onderstaand stappenplan hebben wij de stappen voor u uiteengezet. 

 1. Zoek getuigen.
  Vraag aan buurtbewoners of zij iets gezien of gehoord hebben. Of plaats een advertentie.
 2. Doe direct aangifte bij de politie.
  Neem ook een schadeformulier en als het kan uw beschadigde auto mee naar het bureau. Bij veel bureaus neemt de politie zo’n aangifte namelijk niet op. In plaats daarvan plaatst de politie een stempel van het betreffende bureau, informatie over de waargenomen schade en een handtekening met datum op het schadeformulier.
 3. Laat de hoogte van de schade vaststellen.
 4. Levert buurtonderzoek of een advertentie niets op?  
  Misschien kan het Waarborgfonds Motorverkeer uw schade vergoeden. Om in het geval van een onbekende veroorzaker een beroep op het Waarborgfonds te kunnen doen, geldt wel een aantal voorwaarden:
 • De schade moet zijn veroorzaakt door een motorvoertuig of een daaraan gekoppelde aanhangwagen.
 • U moet laten zien dat u zich heeft ingespannen om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen (een politieaangifte, een buurtonderzoek of een advertentie). Doe dit zo snel mogelijk na het ontdekken van de schade.
 • Uw eigen verklaring alléén is onvoldoende bewijs. Zoek daarom getuigen.
 • Aan de hand van de politieaangifte en getuigenverklaringen moet vaststaan dat niet u, maar de onbekende partij aansprakelijk is voor de schade.
 • U moet kunnen aantonen dat de schade in de parkeerstand is ontstaan. Getuigen moeten kunnen bevestigen dat de auto onbeschadigd werd geparkeerd en later op dezelfde plaats met schade werd aangetroffen. Maar ook dat er in de tussentijd niet met de auto is gereden.
 • Houd verder rekening met het eigen risico van € 250,- van het Waarborgfonds. Dit bedrag wordt van een eventuele uitkering door het Waarborgfonds afgetrokken.

Ook bij een beschadigde fiets
Wist u dat u zelfs bij schade aan uw fiets een beroep op het Waarborgfonds kunt doen? Uiteraard onder dezelfde voorwaarden die gelden bij het melden van een autoschade.