Verkeersongeval: wie is aansprakelijk?

Bij een verkeersongeval kan de schade flink oplopen. Soms is er niet alleen schade aan het voertuig, maar ook letselschade. In sommige gevallen heeft u recht op een schadevergoeding.

Bekijk ook de video

Ongeval met 2 auto’s of motoren

In principe draaien beide partijen op voor hun eigen schade. U krijgt alleen een schadevergoeding als de andere partij een fout heeft gemaakt die zijn schuld is. Uw schade moet dan het gevolg zijn van die fout. Bent u ook medeschuldig? Dan blijft (een deel van) uw eigen schade misschien voor uzelf en moet u (een deel van) de schade van de andere partij vergoeden.

Ongeval met fietser of voetganger

Voor voetgangers en fietsers kent de wet een speciale regeling. Ze zijn kwetsbaar in het verkeer en daarom extra beschermd. Bij een aanrijding met een motorvoertuig, krijgt de fietser of voetganger behalve in het geval van overmacht minimaal 50% van zijn schade vergoed, ook al heeft hij eigen schuld. Overmacht wordt overigens niet snel aangenomen. Vergoeding van de schade bij de bestuurder hangt af van de vraag hoeveel schuld de voetganger of fietser had. Hierbij is het uitgangspunt dat de bestuurder rekening moet houden met fouten van zwakkere verkeersdeelnemers. Ook moet hij aantonen dat hem niets te verwijten valt.

Eenzijdig ongeval

Rijdt u tegen een boom of paal en veroorzaakt u dus zelf het ongeval? Dan betaalt u zelf uw schade. Ook moet u in de meeste gevallen ook de veroorzaakte schade betalen. Heeft u een in- of opzittendenverzekering? Dan kunt u soms toch schadevergoeding krijgen. Deze verzekering keert bij letselschade direct uit, ongeacht wie er schuldig is.

Ongeval met iemand onder de 14 jaar

Een kind jonger dan 14 jaar wordt in de wet extra beschermd bij verkeersongevallen, omdat het de gevaren in het verkeer nog niet goed kan overzien. Bij een aanrijding met een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, krijgt het jonge kind altijd 100% van zijn of haar schade vergoed, ook al lag de schuld geheel bij het kind.

Wat te doen bij een verkeersongeval

Bent u betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Dan is het is ten eerste belangrijk dat u weet wie de tegenpartij is. Schrijf daarom altijd het kenteken van de auto op. Nog beter is het als u samen een schadeformulier invult. Als u een verzekering heeft, is het belangrijk om deze direct op de hoogte te stellen. Bij een verkeersongeval zijn er bijna altijd getuigen. Schrijf daarom namen en telefoonnummers op en vraag of ze mee willen werken als dat nodig is. De verklaring van getuigen is ontzettend belangrijk. Anders is het uw woord, tegen die van de tegenpartij. Dat maakt het lastig om de aansprakelijkheid aan te tonen. Ook al bent u boos, probeer rustig te blijven. Verzamel bewijzen, maak foto’s (of vraag anderen foto’s te maken) en praat met getuigen. Op die manier staat u sterker in uw schoenen bij het claimen van een schadevergoeding of smartengeld.