Ik heb een boete voor samenscholing gekregen. Wat kan ik daartegen doen?!

De afgelopen periode zien we meldingen binnenkomen van discussies over overtreding van de afstandsregels of samenscholingen. Werd er aanvankelijk alleen gewaarschuwd, nu wordt er ook gehandhaafd. Ik verwacht dat met de toenemende drukte op straat, in parken en op het strand, het aantal boetes zal toenemen. De discussie over het toezicht loopt, maar voorlopig gelden de regels gewoon.

De meldingen die mijn collega’s en ik binnen krijgen, gaan vooral over boetes die als onredelijk of als onterecht worden ervaren. De meeste verweren worden gebaseerd op het wel in acht nemen van de richtlijnen. ‘Ik heb wél voldoende afstand gehouden”, “Wij behoren tot één gezin” of “Wij wonen in één huis”. Daarnaast zijn er ook verweren tegen het feit dat je naast een boete van 390 euro ook een aantekening op je strafblad krijgt, die liefst vijf jaar blijft staan. Vooral jongeren die een baan zoeken, willen van de aantekening op het strafblad af.

Koffiedik kijken

Heeft het zin om verweer te voeren? Er is nog geen algemene lijn bekend, omdat geen enkele rechter zich er over uitgesproken heeft. Het is voor nu dus nog koffiedik kijken, maar een uitspraak in de trant van “er is een noodsituatie om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, je hebt je niet aan de regels gehouden, en dus moet je betalen” is niet ondenkbaar. Aan de andere kant kan het zijn dat rechters oordelen dat het in het specifieke geval niet nodig was om te beboeten. Ook kan het zijn dat een zaak helemaal niet voor de rechter komt en wordt geseponeerd. Ik raad daarom aan om toch verzet aan te tekenen. Er zit wel een risico aan dat de boete hoger uitpakt, maar voor veel mensen is het financiële belang groot en de aantekening op het strafblad voldoende aanleiding om de boete aan te vechten.

Boete aanvechten

Wil je de boete aanvechten? Dan is het belangrijk dat je snel handelt. Je moet namelijk binnen 14 dagen verzet aantekenen. Op de strafbeschikking staat hoe je dat doet. Stuur altijd een kopie mee van de strafbeschikking en verstuur je verzet aangetekend.

Michel van Dijk, jurist

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Michel van Dijk

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden