Adviezen overheid zetten partijen vaker tegenover elkaar: wie draait op voor ‘quarantainetijd’?

Het coronavirus is nog duidelijk onder ons. De adviezen van de overheid leiden ertoe dat partijen vaker tegenover elkaar komen te staan, zoals reisorganisaties versus reizigers, werkgevers versus werknemers. Maar ook binnen het familierecht komen ex-partners vaker tegenover elkaar te staan, signaleert juridisch dienstverlener DAS.

‘Bij veel werkgevers en reisorganisaties is de rek eruit. Je ziet een ontwikkeling dat werkgevers en reisorganisaties proberen de rekening te verschuiven naar werknemers of reizigers’, stelt Jaap Witteveen, chief transformation officer en verantwoordelijk voor de juridische dienstverlening van DAS.

Veel onzekerheid en vragen

Er bestaat veel onzekerheid bij zowel werkgevers als werknemers over hoe ze moeten handelen bij het afreizen van een werknemer naar een code-oranjegebied of hoe om te gaan met de terugkeer uit een code-geelgebied dat tijdens de reis oranje is geworden. Daarover gaan veel vragen bij juridisch dienstverlener DAS. Er komen vooral vragen binnen van werknemers over het nog moeten afreizen naar een code-oranjeland of het willen intrekken van een reeds goedgekeurde vakantieaanvraag. Discussies over quarantaine gaan vooral over wie voor de 'quarantainetijd' moet opdraaien. ‘Werkgevers willen nogal eens aangeven dat dit voor rekening van de werknemer moet komen, terwijl werknemers willen dat de werkgever hen doorbetaalt’, stelt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. ‘Werkgevers hebben het moeilijk en zoeken de juridische randen op. Aan de andere kant zie je dat werknemers soms ‘stiekem’ op vakantie gaan en niks zeggen tegen hun baas of de bezochte bestemming of het moment van terugkeer verzwijgen, zodat ze niet in quarantaine hoeven.’

Annuleren van reizen

Code oranje leidt ook tot vragen over reizen. ‘De vragen gaan veelal over het niet kunnen annuleren van de gehuurde accommodatie. Wanneer de accommodatie wel beschikbaar is, maar men kan er niet heen, dan stellen veel verhuurders zich op het standpunt dat er geen recht is op geld terug’, vertelt Sjaak Drinkenburg, jurist contractueel recht bij DAS. Ook zijn er veel vragen over het niet kunnen annuleren van de vlucht. ‘De vluchten gaan over het algemeen gewoon door, maar reizigers willen niet. Ik verwacht dat het aantal vragen hierover nog zal toenemen, doordat steeds meer gebieden op oranje gaan. Bij pakketreizen speelt dit probleem minder, omdat de reisorganisator zelf vaak annuleert. Het speelt met name bij de losse boekingen’, licht Drinkenburg toe.

Niet meer meewerken aan omgangsregeling

Wat de laatste dagen ook opvalt bij DAS is de stijging van vragen op het gebied van personen- en familierecht. Bijvoorbeeld dat een van de ouders niet meer wil meewerken aan de omgangsregeling, omdat de ex-partner in een code-oranjegebied op vakantie is geweest en in quarantaine is. Ze vragen zich af of ze verplicht zijn zich aan de omgangsregeling te houden nu zij zich zorgen maken over mogelijk coronabesmetting van de ex partner.

 

Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering