De Hoge Raad bevestigt: huurders hebben recht op huurkorting

Lang keken verhuurders en huurders uit naar het oordeel van de Hoge Raad over de vraag of de huurprijs kan worden verminderd in verband met de coronapandemie. De Hoge Raad heeft onlangs duidelijkheid gegeven. Winkeliers en caféhouders kunnen aanspraak maken op een huurkorting. Wanneer kan er aanspraak gemaakt worden op een huurkorting, hoe stel je die vast en wat is nog meer belangrijk? Je leest het in dit blog.

Wanneer kom je in aanmerking voor huurkorting?

Het gaat om de  zogenaamde 290-bedrijfsruimtes - zoals de horeca en winkels. De omstandigheid dat een huurder van zo’n bedrijfsruimte deze als gevolg van coronamaatregelen niet meer (of slechts in geringe mate) kan uitbaten, is een ‘onvoorziene omstandigheid’ waarmee partijen geen rekening hielden bij huurovereenkomsten die gesloten zijn vóór 15 maart 2020. Wel zo eerlijk, want tot dan konden zowel verhuurders als huurders de coronacrisis niet vermoeden.

Hoe stel je een huurprijsvermindering vast?

In die gevallen - toen winkels en restaurants dicht moesten vanwege de pandemie - kan de rechter de huurovereenkomst aanpassen door de huurprijs te verminderen voor de periode van het omzetverlies.

Hoe stel je dan de huurprijsvermindering vast? In haar arrest geeft de Hoge Raad daarvoor een rekenmodel, de zogenaamde ‘vastelasten-methode’. Uit die berekening volgt een percentage waarmee de (contractueel) verschuldigde huurprijs wordt verminderd.

Duidelijk houvast voor ondernemers in onderhandelingen

Met dit arrest van de Hoge Raad hebben rechters nu een handvat gekregen voor de beoordeling van het recht op en de hoogte van de huurkorting. Dit helpt en vergemakkelijkt verhuurders en huurders in hun gesprekken en onderhandelingen over de huurprijs tijdens de coronacrisis.

Wat met overige bedrijfsruimte zoals sportscholen?

Hoe zit het met overige bedrijfsruimten en hun huurovereenkomsten na 15 maart 2020? De zaak waar de Hoge Raad over moest oordelen, betrof een 290-bedrijfsruimte. Kan een huurder van overige bedrijfsruimte (230a-bedrijfsruimte) dan geen aanspraak maken op huurkorting vanwege de overheidsmaatregelen? Denk bijvoorbeeld aan een sportschool. Ik ben van mening dat daar ook een aanspraak bestaat op huurkorting. Daar gelden immers net zo goed onvoorziene omstandigheden als bij de winkeliers en horecaeigenaren. Voor huurovereenkomsten die na 15 maart 2020 ondertekend zijn, heeft de Hoge Raad geoordeeld dat per geval moet worden beoordeeld of sprake is van een dergelijke onvoorziene omstandigheid.

Vragen of hulp nodig over huurkorting?

Ben je huurder en wil je weten of je ook aanspraak kunt maken op huurkorting? Of ben je verhuurder en heb je hulp nodig bij de onderhandelingen met je huurder? Dit geldt ook als je verhuurder of huurder van 230a-bedrijfsruimte bent of je je huurovereenkomst na 15 maart 2020 ondertekend hebt. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze meesters in juridische hulp helpen je graag verder.

Heb je een juridische zorg?

Dan wil je snel een oplossing. Conflict met je leverancier of werknemer, een factuur die niet betaald wordt, een samenwerking die in duigen valt. Het kan je allemaal zomaar overkomen. Op die momenten, daar helpt DAS je bij. Je krijgt van ons juridische hulp met alle aandacht. Of je nu verzekerd bent of niet, wij helpen.


Christa Verploeg

Senior jurist onroerende zaken

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa