Je bent strafbaar als je de avondklok wilt omzeilen

De invoering van de avondklok bracht heel wat teweeg afgelopen weekend. En hoewel de invoering in een groot deel van Nederland vrijwel vlekkeloos verliep, waren er ook incidenten die een flinke smet wierpen op de maatregel van de overheid in de strijd tegen het coronavirus. Het verbod om s ’avonds na negen uur naar buiten te gaan ‘zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en ontmoeten’, zo licht de Rijksoverheid de maatregel toe. Hierdoor moet de kans op besmetting kleiner worden.

Maar wat is de kans dat je gepakt wordt als je na het ingaan van de avondklok op straat bent zonder geldige reden? En wanneer is er eigenlijk sprake van een geldige reden?

Verklaringen

Als het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat, dan moet je het formulier Eigen verklaring avondklok bij je hebben. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond, heb je geen formulier nodig. Als het nodig is dat je voor je werk naar buiten gaat moet je ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Jouw werkgever bepaalt dit en vult deze verklaring in. Ben je eigen baas, zzp’er of zelfstandig bezorger, dan vul je beide verklaringen zelf in.

Misbruik van formulieren

De kans dat je gepakt wordt als je zonder geldige reden toch tussen 21.00 en 4.30 uur buiten bent, is best groot: afgelopen zaterdag werden er 25 mensen aangehouden en werden er meer dan 3600 boetes uitgedeeld. Voor overtreding van de avondklok moet je 95 euro betalen. Als je denkt slim te zijn door de verklaringen in te vullen terwijl je eigenlijk niet tot de uitzonderingen op de maatregelen behoort, heeft dit ernstige gevolgen. Misbruik maken van de formulieren is een misdrijf dat je een stafblad kan opleveren. Bovendien kan het reden zijn voor je baas om je (op staande voet) te ontslaan als hij merkt dat je de werkgeversverklaring hebt vervalst.

Kijk voor meer antwoorden op vragen over de avondklok op op onze speciale informatiepagina over corona.   

Woordvoering