Juridische problemen rondom thuiswerken en vaccineren komen meest voor in noordelijke provincies

Juridische problemen rondom thuiswerken houdt Nederlanders in de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe vaker bezig dan in andere regio’s van het land. Dat geldt ook voor juridische zorgen over vaccinaties: ook dat ligt in de noordelijke provincies hoger dan in andere regio’s. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau DVJ Insights dat juridisch dienstverlener DAS heeft laten uitvoeren onder ruim 1600 Nederlanders.

Uit het onderzoek van DVJ Insights blijkt dat er in de drie grootste steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet alleen meer mensen waren met juridische problemen de afgelopen vijf jaar in vergelijking met andere delen van het land, maar ook dat de problemen vaker voorkwamen in de afgelopen twee jaar. De coronacrisis heeft daar het meest tot juridische vragen en problemen geleid. In de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is dat het minst:

  1. Drie grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag (35%)
  2. Oost: Overijssel, Gelderland en Flevoland (33%)
  3. Noord: Groningen, Friesland en Drenthe (23%)
  4. West: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (22%)
  5. Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg (16%)

Veel meer juridische problemen over letsel en schade in grote steden

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat faillissementen in de drie grootste steden van Nederland en in de zuidelijke provincies vaker tot juridische problemen leiden. Binnen de regio’s is er ook een beduidend verschil te zien in juridische problemen over letsel en schade: dat ligt in de drie grootste steden ruim 10 tot 15 procent hoger dan in de andere regio’s.

Juridische hulp zoeken

Over het algemeen vindt men het makkelijk om juridische hulp te vinden: drie op de vier (74%) Nederlanders die in de laatste vijf jaar juridische problemen hebben gehad, geven aan dat ze het makkelijk vinden om juridische hulp te zoeken. Er zijn wel verschillen zichtbaar waar mensen hulp zoeken. In de oostelijke provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland en in de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vindt men vaker hulp bij rechtsbijstandverzekeraars dan in de rest van Nederland. In de drie grootste steden vindt men het vaakst hulp via advocaten.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door DVJ Insights in opdracht van DAS (n=1661) in het kader van de Week van de Rechtspraak 2021.

Woordvoering