Toename juridische geschillen met aannemers

Veel klanten van juridisch dienstverlener DAS waren in de eerste helft van 2021 verwikkeld in een geschil met hun aannemer. Meer dan 1.300 klanten hadden een geschil met hun aannemer over de bouw of verbouwing van hun woning. Een stijging van 30 procent ten opzichte van de eerste helft van 2020.

 

Vaak blijkt dat aannemers te veel opdrachten hebben aangenomen, waardoor ze niet genoeg tijd hebben om hun werk goed te doen of af te maken. Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS, wijst de krapte op de woningmarkt als oorzaak aan. ‘Steeds meer mensen knappen hun huis op of verbouwen het. Daar kiezen zij bewust voor, omdat de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Wel zijn zij toe aan een ‘volgende stap’, dus gaan ze met hun eigen woning aan de slag. Dat zorgt voor een grotere vraag naar aannemers.’

Tijdsdruk bij aannemers

En die vraag leidt tot meer werk- en tijdsdruk bij de aannemers. ‘We zien dat aannemers zich daarin behoorlijk kunnen verslikken. Ze nemen ook werk aan waarvoor ze geen specialisme in huis hebben. Denk bijvoorbeeld aan de tegelzetter die ook loodgieterswerk doet. Ook groeit het aantal zzp’ers binnen de aannemersmarkt en niet iedereen is vakbekwaam en werkt met garanties’, aldus Christa Verploeg.

Vertraging door corona

Er komen ook vragen binnen over aannemers die hun klussen niet afmaken door corona. ‘Er zijn bijvoorbeeld producten niet leverbaar vanuit het buitenland waardoor de bouw wordt vertraagd, of er zijn zieke werknemers binnen het bedrijf waardoor de planning in de war komt. Voor aannemers zelf ook een vervelende situatie’, legt Verploeg uit.

Niet laten escaleren

Verploeg ziet vooral dat er geen duidelijke afspraken gemaakt worden over het werk zelf en de prijs. ‘Afspraken maken over het uit te voeren (meer)werk en de termijn is erg belangrijk om conflicten te voorkomen. Het is ook niet verstandig om een conflict te laten escaleren. Blijf met elkaar in gesprek en kom je er dan niet uit? Dan kan mediation wellicht helpen om een oplossing te bieden waar beide partijen zich in kunnen vinden’.

In de Telegraaf licht onze collega Christa Verploeg het onderwerp toe.

Wil je weten hoe je gedoe met je buren voorkomt als je gaat verbouwen? Kijk dan de vlog van Christa.
Woordvoering