Wat kost mediation? 5 belangrijke vragen en antwoorden

Mediation is een manier om een conflict op te lossen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Mediation zorgt ervoor dat partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Een mediator leidt die gesprekken. Bij mediation zoeken partijen samen naar een oplossing voor het gehele conflict.

 

Een rechter geeft een juridisch oordeel over de zaak. Hij lost daarmee de onenigheid niet op. Soms zijn ruziënde partijen al naar de rechter gestapt. De rechter kan dan alsnog zeggen: als jullie écht jullie conflict willen oplossen, dan kan mediation helpen. De rechter verwijst dan dus door naar mediation. Mediation is ook een goedkopere manier om geschillen op te lossen. Maar wat kost mediaton dan uiteindelijk? Ik geef antwoord op vijf belangrijke vragen.

1.De rechter verwijst je tijdens een juridische procedure naar mediation. Hoe hoog is de subsidie die je dan krijgt?

Vanaf 1 maart 2023 hebben alle betrokken partijen recht op een financiële bijdrage als de rechter hen naar mediation heeft verwezen. De eerste 2,5 uur zijn voor beide partijen gratis. Deze bijdrage stimuleert de keuze voor mediation. Partijen kunnen dan zelf ervaren of mediation een passende en duurzame manier is om het conflict op te lossen. Voor partijen die recht hebben op gesubsidieerde rechtshulp verandert er niets. Je betaalt dan een eigen bijdrage afhankelijk van je inkomen, vermogen en woonsituatie.

2.Twee partijen kiezen zelf voor mediation. Een rechter heeft hen dus niet doorverwezen. Wat kost mediation dan?

Ook als je niet verzekerd bent, kun je bij DAS terecht voor mediation. Je krijgt een gratis verkenningsgesprek. Daarna kost de mediation 160 euro per uur, exclusief btw. Meestal heb je voor een mediation twee tot drie sessies van gemiddeld anderhalf tot twee uur nodig.

3.Wie betaalt de kosten van mediation?

De partijen die deelnemen aan een mediation betalen de kosten. Vaak delen ze de kosten, maar soms spreken ze wat anders af.

4.Vallen de kosten van mediation onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering?

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Meestal vallen de kosten van mediation dan onder de dekking van de rechtsbijstandverzekering. Dan kost mediation jou dus niets.

5.Wat als ik verzekerd ben voor mediation, maar de andere partij niet?

DAS wil mediation graag promoten als een goede en vaak betere manier om een conflict op te lossen. DAS heeft op dit moment een aanbieding: de partij die niet bij DAS verzekerd is, hoeft niet voor de mediation te betalen. Deze aanbieding geldt tot 1 juni 2023.

Probeer de gang naar de rechter te vermijden!

Probeer altijd vóór een juridische procedure te kijken of je er samen uit kunt komen. De rechter is echt het laatste redmiddel. Die komt pas in beeld als je alle andere mogelijkheden geprobeerd hebt. Een rechter verwijst tijdens een procedure ook steeds vaker naar mediation. Vooral omdat je daarin andere, niet juridische-zaken, kunt oplossen. Denk aan de verstoorde communicatie of de opgelopen emoties die in het conflict een rol spelen. Als ook dát wordt opgelost, is de kans het grootst dat het gehele conflict opgelost wordt.

Wil je meer weten over mediation van DAS?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze mediators. Je leest er op onze site meer over.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.