Werknemer klopt vaker bij werkgever aan voor schadevergoeding bij burn-out

‘Werknemers stellen hun werkgever steeds vaker aansprakelijk voor de financiële gevolgen van een burn-out’, zegt Marcus Donker, teamleider Specialistische Rechtshulp bij DAS. Zij eisen een schadevergoeding als zij bijvoorbeeld door een burn-out in de WIA terecht komen of in het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid terugvallen in inkomen.

‘Werknemers stellen een werkgever aansprakelijk, omdat zij bijvoorbeeld niets gedaan hebben met signalen van overwerkt zijn en omdat ze verwachten dat daar een financiële vergoeding te halen valt’, stelt Donker van DAS. ‘Vaak gebeurt dit pas nadat een dienstverband beëindigd is, een tijdelijk contract niet wordt verlengd of er al sprake is van een arbeidsconflict. Kortom: het wordt een argument dat de werknemer inzet in een situatie waarin de verhouding tussen werkgever en werknemer al niet meer optimaal is.

Lastig om bewijs rond te krijgen

Wil je als werknemer jouw werkgever aansprakelijk stellen voor de burn-out, dan zal je moeten bewijzen dat de burn-out tijdens en door het werk is ontstaan en de werkgever iets te verwijten valt in het kader van haar zorgplicht. Omdat een burn-out vaak een combinatie van omstandigheden is, is het een hele opgave om het bewijs voor werkgeversaansprakelijkheid rond te krijgen. Bij een bedrijfsongeval is het vaak veel duidelijker, maar een burn-out sluipt erin. Het is een pallet aan oorzaken: veel werk, niks willen missen, te weinig ontspanning nemen en veel prikkels die op mensen af komen. Daarbij kunnen ook persoonlijke omstandigheden van invloed zijn. Omstandigheden waar de werkgever geen invloed op heeft.

Tijdig signaleren

‘Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers aandacht voor elkaar hebben om vroegtijdig signalen te kunnen herkennen, te benoemen en in te grijpen’, aldus Marcus Donker van DAS.

Statistieken

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten, blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksorganisatie TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit artikel is ook verschenen op AD.nl en BNR.nl.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille