Burenconflict houdt jurist zoet tijdens tuinfeest

Hij kijkt me vragend, bijna verontwaardigd aan. ‘Ik hoef dat toch niet te pikken? Dat weet jij vast.’ Jeroen, de gastheer van het tuinfeest waar ik ben, wijst me op de struiken van de buren die zijn schutting overwoekeren. ‘Meerdere keren heb ik ze gevraagd om de struiken te snoeien’, vertelt hij, ‘maar ze vertikken het gewoon. Ik moet daar toch iets tegen kunnen doen?’

Het is niet de eerste keer dat me dit overkomt. Als ik mensen vertel dat ik jurist ben, klampen ze mij vaak meteen aan met allerlei vragen. En mijn collega’s hebben precies hetzelfde. Die horen ook vaak op verjaardagen en in de supermarkt: ‘O ja, laatst had ik…’, ‘Moet je nu toch horen…’ en ‘Hé, wat zou jij doen als…?’ En dan komen de verhalen los: over een aanvaring met hun werkgever, een klant die niet betaalt of de nieuwe auto die kuren vertoont.

Termijn stellen

Als het even kan, beantwoord ik die vragen natuurlijk. Zo leg ik Jeroen uit dat hij het beste zijn buren met een brief kan laten weten dat hij last heeft van de overhangende takken. En dat hij ze een termijn stelt waarbinnen ze de takken moeten snoeien. Doen ze dat niet? Dan mag hij de takken zelf snoeien zodra de termijn is verlopen. Ik vertel er wel bij dat hij de takken op de juiste manier moet snoeien. Want beschadigt hij de struiken of gaan ze dood, dan kunnen zijn buren hem daarvoor aansprakelijk stellen.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden