Ingebouwde buren breken vergunning open

De buren van Wilfred* en Anne* wilden hun woning gaan uitbreiden door er aan de achterzijde over alle verdiepingen van de woning een uitbouw tegenaan te zetten. Van één woning wilden ze daarna twee woningen maken, zodat ze de tweede konden verhuren. Deze uitbouw zou voor twee ramen van de woning van Wilfred en Anne komen. Vanwege de hoogte en omvang vonden ze dat niet passend. Ook vreesden ze overlast van de verhuur van de tweede woning.

Wilfred en Anne maakten zelf bezwaar tegen de bouwplannen van hun buren. De bezwaarcommissie concludeerde dat de afmetingen van de aanbouw inderdaad net te groot waren volgens het bestemmingsplan en dat het bouwplan daarom met 0,1 vierkante meter moest worden verkleind. Dat loste het probleem van Wilfred en Anne uiteraard niet op. Ze benaderden mij om te kijken of er nog iets tegen de vergunning gedaan kon worden.

Geen sprake van ondergeschikte bouw

Ik constateerde dat het bestemmingsplan alleen een kleine uitbouw van de woning toestond. Gezien de omvang en de nieuwe indeling van de woningen was er volgens mij geen sprake van een ondergeschikte uitbouw, maar van een uitbreiding van het hoofdgebouw. Daarom stelde ik beroep in bij de rechtbank.

Naar de rechter

Naar aanleiding van dit beroep dienden de buren een nieuwe tekening in. Er werd een soort koof rondom de ramen van de woning van Wilfred en Anne gemaakt, zodat hierdoor nog wel wat licht naar binnen kon vallen. Maar Wilfred en Anne vonden dit niet genoeg. Zij werden nog steeds ingebouwd. Ze besloten samen met mij de zaak te laten behandelen op een zitting.

Nieuw bestemmingsplan

De rechter gaf aan dat het voor hem onduidelijk was wat er nu precies gebouwd ging worden. Ook bleek dat er een nieuw gemeentelijk bestemmingsplan ging komen voor de buurt en de rechter wilde weten of het bouwplan daar wel in zou passen. De gemeente kreeg extra tijd om dit uit te zoeken en aan de rechtbank te laten weten. Na enig uitzoekwerk gaf de gemeente aan dat het bouwplan wel zou passen in het nieuwe bestemmingsplan.

Vergroting hoofdgebouw

Ik gaf vervolgens aan dat er (nog steeds) sprake was van een vergroting van een hoofdgebouw en niet van een ondergeschikte uitbouw. Daarmee paste het bouwplan naar mijn mening niet in het oude en ook niet in het nieuwe bestemmingsplan.

Oordeel rechter

De rechter oordeelde uiteindelijk dat er inderdaad sprake was van een vergroting van een hoofdgebouw. Dit was volgens hem in beide bestemmingsplannen niet toegestaan. De vergunning werd daarom door de rechter geheel vernietigd. De buren van Wilfred en Anne besloten daarop geen nieuwe vergunning meer aan te vragen, maar gingen het pand verkopen. Hiermee behielden Wilfred en Anne hun uitzicht en voldoende daglicht in hun woning. Zij waren erg blij met het behaalde resultaat en bedankten mij voor mijn deskundige hulp.

* De namen zijn gefingeerd.

Thijs van der Weijde Jurist bestuursrecht
Ik ben inmiddels al geruime tijd  jurist bestuursrecht bij DAS en zet graag mijn tanden in een zaak. Naast het algemeen bestuursrecht, heb ik me verder gespecialiseerd in het omgevingsrecht, de wetgeving rondom fosfaatrechten en de regelgeving met betrekking tot jacht(wapens) en faunaschade. Of het nu gaat om een protest tegen een bestemmingsplan van de gemeente, het onterecht verplicht stellen van het verhuren van een vakantiewoning of de herinrichting van een straat waardoor gevaarlijke situaties ontstaan,ik zoek de zaak graag tot in elk detail uit.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder