Luidruchtige buren: zo pak je het aan

Harde muziek, de televisie, schreeuwen, stampen op de trap, de laminaatvloer, honden en windgongen. Zomaar wat voorbeelden waarvoor buren vaker om rechtshulp aankloppen. Met stip bovenaan staat geluidsoverlast als oorzaak voor burenruzies.

Lezing

De afgelopen jaren wordt in burenruzies steeds vaker een beroep op rechtsbijstand gedaan. Hoe komt dat? Ik sprak hierover met mr. Frank Visser, bekend als De Rijdende Rechter. Samen met hem en de wijkagent in Amsterdam Zuid-Oost, Eddo Nijenhuis, gaf ik onlangs een lezing over burengeschillen.

Met elkaar praten

Nijenhuis vertelde dat buren steeds minder met elkaar praten. Ze kennen elkaar nauwelijks meer. Als buurtbemiddelaar en als mediator breng ik buren die met elkaar in een conflictsituatie zitten, weer met elkaar in gesprek. Luisteren en met elkaar praten leidt tot begrip. Vanuit wederzijdse belangen creëert dat mogelijkheden voor oplossingen. Zo help ik jaarlijks vele buren om hun burenrelatie weer te normaliseren.

Asociale buren

In de rechtspraktijk van nu vormen asociale buren helaas steeds vaker een probleem. Deze buren zijn niet bereid om met elkaar in gesprek te gaan. Wat kun je dan als buur die geluidsoverlast ervaart nog doen?

Burenrecht

De normen die het burenrecht geeft, zijn vaag, volgens mr. Frank Visser. Als buur zul je moeten kunnen bewijzen dat de andere buur onrechtmatig handelt. Het moet dan wel gaan om voortdurende en structurele overlast. Een bewijs van een incident is onvoldoende voor ingrijpen door een rechter.

Bewijs

Hoe overtuig je de rechter ervan dat het geluid dat je van je buren ervaart onrechtmatig is en voortdurend gebeurt? Mr. Visser adviseert het geluid op te nemen. De truc hierbij is, zo geeft hij aan, eerst een pagina van teletekst te filmen waarop datum en tijd te zien zijn en dan de misdraging van de buur op te nemen of te filmen.

Rechter als laatste middel

Toch geeft mr. Visser aan dat procederen het laatste redmiddel moet zijn. Pas als buurtbemiddeling of mediation geprobeerd is, mag de rechter erbij geroepen worden om over het conflict tussen beide buren te oordelen. Ik zelf wil zelfs nog een stapje verder gaan en tegen buren zeggen: ‘doe eens gek, praat eens met je buren’.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden