Luidruchtige buren: zo pak je het aan

Harde muziek, de televisie, schreeuwen, stampen op de trap, de laminaatvloer, honden en windgongen. Zomaar wat voorbeelden waarvoor buren vaker om rechtshulp aankloppen. Met stip bovenaan staat geluidsoverlast als oorzaak voor burenruzies.

Lezing

De afgelopen jaren wordt in burenruzies steeds vaker een beroep op rechtsbijstand gedaan. Hoe komt dat? Ik sprak hierover met mr. Frank Visser, bekend als De Rijdende Rechter. Samen met hem en de wijkagent in Amsterdam Zuid-Oost, Eddo Nijenhuis, gaf ik onlangs een lezing over burengeschillen.

Met elkaar praten

Nijenhuis vertelde dat buren steeds minder met elkaar praten. Ze kennen elkaar nauwelijks meer. Als buurtbemiddelaar en als mediator breng ik buren die met elkaar in een conflictsituatie zitten, weer met elkaar in gesprek. Luisteren en met elkaar praten leidt tot begrip. Vanuit wederzijdse belangen creëert dat mogelijkheden voor oplossingen. Zo help ik jaarlijks vele buren om hun burenrelatie weer te normaliseren.

Asociale buren

In de rechtspraktijk van nu vormen asociale buren helaas steeds vaker een probleem. Deze buren zijn niet bereid om met elkaar in gesprek te gaan. Wat kun je dan als buur die geluidsoverlast ervaart nog doen?

Burenrecht

De normen die het burenrecht geeft, zijn vaag, volgens mr. Frank Visser. Als buur zul je moeten kunnen bewijzen dat de andere buur onrechtmatig handelt. Het moet dan wel gaan om voortdurende en structurele overlast. Een bewijs van een incident is onvoldoende voor ingrijpen door een rechter.

Bewijs

Hoe overtuig je de rechter ervan dat het geluid dat je van je buren ervaart onrechtmatig is en voortdurend gebeurt? Mr. Visser adviseert het geluid op te nemen. De truc hierbij is, zo geeft hij aan, eerst een pagina van teletekst te filmen waarop datum en tijd te zien zijn en dan de misdraging van de buur op te nemen of te filmen.

Rechter als laatste middel

Toch geeft mr. Visser aan dat procederen het laatste redmiddel moet zijn. Pas als buurtbemiddeling of mediation geprobeerd is, mag de rechter erbij geroepen worden om over het conflict tussen beide buren te oordelen. Ik zelf wil zelfs nog een stapje verder gaan en tegen buren zeggen: ‘doe eens gek, praat eens met je buren’.

Christa Verploeg Jurist en mediator
Al meer dan 20 jaar zet ik mij in om ondernemers en particulieren te helpen bij juridische geschillen over wonen en arbeidsrecht. Ik ben niet alleen senior jurist, maar ook MfN-registermediator. Ik geloof heilig in de oplossende kracht van mediation, want bij juridische conflicten gaat het vaak niet om de ogenschijnlijke tegenovergestelde standpunten van beide partijen maar meer om de belangen die daar achter zitten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder