Verbouwen? Zeg eerst hi tegen je nieuwe buren!

Vakantie! Voor het eerst in maanden had ik geen wekker gezet en toch werd ik al om 6.45 uur gewekt. Naast mij werd bij de buren in de tuin met een hoop kabaal een steiger opgebouwd. Mijn hoofd was in opperste staat, “Nee, dat kan niet waar zijn. Niet nu mijn vakantie begint.” Een vakantie die ik vanwege corona grotendeel thuis zou doorbrengen.

Mijn vorige buren hadden me al gewaarschuwd. “Zodra je nieuwe buren de sleutels hebben, beginnen ze aan een grootscheepse verbouwing. Niets blijft nog zoals het was.” Een verbouwing zal vast niet ongemerkt voorbij gaan, maar dat zie ik dan wel. En die aanname klopte. Nog voordat we met elkaar kennis hadden gemaakt, gebeurde er van alles in de woning naast me. Een enorme container werd geplaatst en sloop- en boorgeluiden wisselden elkaar af, van hard naar nog harder, naar oorverdovend.

Aankomende werkzaamheden

Al jaren behandel ik als jurist ook burenzaken. Ik kon me wel een voorstelling maken bij het kabaal, maar had het nooit eerder van dichtbij meegemaakt. En eerlijk is eerlijk, het heeft best een impact op de omgeving, zeker nu we veel thuiswerken. Mijn advies is altijd om je buren te informeren met de aankomende werkzaamheden. Zo weet iedereen waar die aan toe is. Als ik - in mijn situatie - weet welk lawaai ik kan verwachten, kan ik dat afstemmen met calls met mijn werk of de afspraken met vrienden.

Het belang buren goed informeren tijdens de verbouwing

Niet alleen bij DAS maar ook in de gemeente waar ik woon, mag ik buren helpen om hun onderlinge conflicten op te lossen. Daarin staat elkaar op de hoogte houden, op nummer één. We hebben een handige pagina met een stappenplan.  Je buren informeren is daar dan ook een onderdeel van. Ondanks dat ik nog niks heb vernomen van de buren – die zijn natuurlijk vast hartstikke druk met de verbouwing – ga ik binnenkort eens langs met een appeltaart. Zelf het voortouw nemen werpt vaak zijn vruchten af.

Burendag tijdens de Week van de Rechtspraak

Heb jij na het lezen van mijn persoonlijke blog ook een vraag over burenrechten? Bijvoorbeeld wanneer je de overhangende takken van de buren mag snoeien en wat de regels zijn bij een schutting plaatsen? Stel dan je vraag tijdens de Week van de Rechtspraak. Vraag het mij of één van mijn collega’s bij DAS en dan beantwoorden wij je vraag op zaterdag 26 september tijdens de Vraag het DAS-dag. En dan is het ook nog eens Burendag!

Boek hier je gratis adviesgesprek.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden