Verbouwen? Zeg eerst hi tegen je nieuwe buren!

Vakantie! Voor het eerst in maanden had ik geen wekker gezet en toch werd ik al om 6.45 uur gewekt. Naast mij werd bij de buren in de tuin met een hoop kabaal een steiger opgebouwd. Mijn hoofd was in opperste staat, “Nee, dat kan niet waar zijn. Niet nu mijn vakantie begint.” Een vakantie die ik vanwege corona grotendeel thuis zou doorbrengen.

Mijn vorige buren hadden me al gewaarschuwd. “Zodra je nieuwe buren de sleutels hebben, beginnen ze aan een grootscheepse verbouwing. Niets blijft nog zoals het was.” Een verbouwing zal vast niet ongemerkt voorbij gaan, maar dat zie ik dan wel. En die aanname klopte. Nog voordat we met elkaar kennis hadden gemaakt, gebeurde er van alles in de woning naast me. Een enorme container werd geplaatst en sloop- en boorgeluiden wisselden elkaar af, van hard naar nog harder, naar oorverdovend.

Aankomende werkzaamheden

Al jaren behandel ik als jurist ook burenzaken. Ik kon me wel een voorstelling maken bij het kabaal, maar had het nooit eerder van dichtbij meegemaakt. En eerlijk is eerlijk, het heeft best een impact op de omgeving, zeker nu we veel thuiswerken. Mijn advies is altijd om je buren te informeren met de aankomende werkzaamheden. Zo weet iedereen waar die aan toe is. Als ik - in mijn situatie - weet welk lawaai ik kan verwachten, kan ik dat afstemmen met calls met mijn werk of de afspraken met vrienden.

Het belang buren goed informeren tijdens de verbouwing

Niet alleen bij DAS maar ook in de gemeente waar ik woon, mag ik buren helpen om hun onderlinge conflicten op te lossen. Daarin staat elkaar op de hoogte houden, op nummer één. We hebben een handige pagina met een stappenplan.  Je buren informeren is daar dan ook een onderdeel van. Ondanks dat ik nog niks heb vernomen van de buren – die zijn natuurlijk vast hartstikke druk met de verbouwing – ga ik binnenkort eens langs met een appeltaart. Zelf het voortouw nemen werpt vaak zijn vruchten af.

Burendag tijdens de Week van de Rechtspraak

Heb jij na het lezen van mijn persoonlijke blog ook een vraag over burenrechten? Bijvoorbeeld wanneer je de overhangende takken van de buren mag snoeien en wat de regels zijn bij een schutting plaatsen? Stel dan je vraag tijdens de Week van de Rechtspraak. Vraag het mij of één van mijn collega’s bij DAS en dan beantwoorden wij je vraag op zaterdag 26 september tijdens de Vraag het DAS-dag. En dan is het ook nog eens Burendag!

Boek hier je gratis adviesgesprek.

Christa Verploeg Jurist en mediator
Al meer dan 20 jaar zet ik mij in om ondernemers en particulieren te helpen bij juridische geschillen over wonen en arbeidsrecht. Ik ben niet alleen senior jurist, maar ook MfN-registermediator. Ik geloof heilig in de oplossende kracht van mediation, want bij juridische conflicten gaat het vaak niet om de ogenschijnlijke tegenovergestelde standpunten van beide partijen maar meer om de belangen die daar achter zitten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder