Kosten voor een huurwoning: wat mag wel en wat mag niet?

Sarah en Tobias zijn samen opzoek naar een huurhuis in Amsterdam. Geen gemakkelijke opgave! Ze hebben al veel huizen bekeken, maar vissen telkens achter het net. Nu hebben ze een mooi huis op het oog, maar schrikken van de extra kosten die hierbij komen kijken. Tobias neemt contact met mij op, om helder te krijgen wat nou het verschil is tussen de waarborgsom, het sleutelgeld en de bemiddelingskosten. En wat mag wel en wat mag niet?

Het is voor verhuurders gebruikelijk én wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder. Dit geeft de verhuurder meer zekerheid dat de huurder verantwoordelijk omspringt met de woning. Wanneer hij dit niet doet, krijgt hij de betaalde borg namelijk niet terug. De waarborgsom moet redelijk zijn, maar een strikte regel over het bedrag is er niet. Wanneer de huur eindigt en de woning netjes wordt opgeleverd, moet de verhuurder het borgbedrag terugbetalen.

Sleutelgeld

Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. De verhuurder vraagt hierbij geld aan de huurder voordat deze in de woning mag. Dit levert de verhuurder een onredelijk voordeel op. Hij hoeft immers geen prestatie te leveren, om het geld te krijgen. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis, wat ook niet is toegestaan.

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn wettelijk alleen toegestaan als jij zelf een makelaar of andere bemiddelaar de opdracht hebt gegeven om een woning voor je te zoeken. Bemiddelingskosten worden ook wel administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten genoemd. Werkt de bemiddelaar ook voor de verhuurder? Dan hoef je de bemiddelingskosten niet te betalen. Ook niet als de verhuurder niet betaalt voor de bemiddeling.

Wat kun je doen?

Sarah en Tobias weten nu waar ze op moeten letten. Heb jij onterecht sleutelgeld of bemiddelingskosten betaald? Maak dan gebruik van een van onze voorbeeldbrieven om het bedrag terug te vorderen: brief Bemiddelingskosten of brief Sleutelgeld. Heb jij je huurwoning netjes opgeleverd en krijg je toch de waarborgsom niet terug? Maak dan gebruik van onze voorbeeldbrief voor het terugvragen van de borg: brief Waarborgsom.

Michèle Brands

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder