Kosten voor een huurwoning: wat mag wel en wat mag niet?

Sarah en Tobias zijn samen opzoek naar een huurhuis in Amsterdam. Geen gemakkelijke opgave! Ze hebben al veel huizen bekeken, maar vissen telkens achter het net. Nu hebben ze een mooi huis op het oog, maar schrikken van de extra kosten die hierbij komen kijken. Tobias neemt contact met mij op, om helder te krijgen wat nou het verschil is tussen de waarborgsom, het sleutelgeld en de bemiddelingskosten. En wat mag wel en wat mag niet?

Het is voor verhuurders gebruikelijk én wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder. Dit geeft de verhuurder meer zekerheid dat de huurder verantwoordelijk omspringt met de woning. Wanneer hij dit niet doet, krijgt hij de betaalde borg namelijk niet terug. De waarborgsom moet redelijk zijn, maar een strikte regel over het bedrag is er niet. Wanneer de huur eindigt en de woning netjes wordt opgeleverd, moet de verhuurder het borgbedrag terugbetalen.

Sleutelgeld

Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. De verhuurder vraagt hierbij geld aan de huurder voordat deze in de woning mag. Dit levert de verhuurder een onredelijk voordeel op. Hij hoeft immers geen prestatie te leveren, om het geld te krijgen. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis, wat ook niet is toegestaan.

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn wettelijk alleen toegestaan als jij zelf een makelaar of andere bemiddelaar de opdracht hebt gegeven om een woning voor je te zoeken. Bemiddelingskosten worden ook wel administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten genoemd. Werkt de bemiddelaar ook voor de verhuurder? Dan hoef je de bemiddelingskosten niet te betalen. Ook niet als de verhuurder niet betaalt voor de bemiddeling.

Wat kun je doen?

Sarah en Tobias weten nu waar ze op moeten letten. Heb jij onterecht sleutelgeld of bemiddelingskosten betaald? Maak dan gebruik van een van onze voorbeeldbrieven om het bedrag terug te vorderen: brief Bemiddelingskosten of brief Sleutelgeld. Heb jij je huurwoning netjes opgeleverd en krijg je toch de waarborgsom niet terug? Maak dan gebruik van onze voorbeeldbrief voor het terugvragen van de borg: brief Waarborgsom.

Michèle Brands

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden