Thema

archief

Zoeken

Hoelang duurt een huurovereenkomst?

In de wet is bepaald dat de huurperiode voor een huurovereenkomst van een middenstandsbedrijfsruimte (de 290-ruimte) moet gelden voor een periode van vijf jaar of langer. Als de huurperiode vijf jaar is, wordt deze automatisch (op grond van de wet) weer verlengd met een periode van vijf jaar. Na deze tien jaar wordt het een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Is de eerste huurovereenkomst voor langer dan vijf jaar maar korter dan tien jaar afgesloten? Dan wordt de huurovereenkomst automatisch (op grond van de wet) verlengd met een periode, zodat de totale huur tien jaar zal duren. Hierna zal wederom de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd gaan duren.

Van deze huurperioden mag niet worden afgeweken, aangezien het dwingend recht is. Er is echter één uitzondering. Bij startende bedrijven is het mogelijk om een huurperiode van maximaal twee jaar af te spreken. Deze periode is bedoeld om startende bedrijven een kans te geven na twee jaar te stoppen of te verhuizen als een grotere ruimte gewenst is.

Voor overige bedrijfsruimten (de zogenoemde 230a-bedrijfsruimten) kunnen partijen elke huurtermijn afspreken die zij zelf redelijk vinden. Meestal worden hier vergelijkbare termijnen afgesproken als bij middenstandsbedrijfsruimten. Dat is echter niet verplicht en er kunnen dan ook zowel langere als kortere termijnen worden afgesproken.