Thema

archief

Zoeken

Ik wil een debiteur een aanmaning sturen. Wat zijn de regels?

Wij adviseren u om vooral in contact te blijven met uw relaties. Direct een aanmaning versturen met een opslag draagt niet bij aan een prettige samenwerking. Een herinneringsbrief met het verzoek om een openstaande rekening te betalen of een telefoontje doet dat wel. Hiermee laat u zien dat u een strikt en professioneel debiteurenbeleid voert. Het biedt u tegelijk de mogelijkheid om de oorzaak van eventuele problemen te achterhalen en die samen op te lossen.

Wat moet er in een WIK-brief staan?
Betaalt een klant uw factuur niet? Dan moet u hem tenminste één schriftelijke aanmaning sturen: de WIK-brief. Dit is een brief conform de Wet Incassokosten. Als uw klant geen consument is, is een WIK-brief niet altijd verplicht. Hebt u geen afspraken op papier gezet over de betaling van een factuur, dan moet u zicht wel houden aan de regels van de Wet Incassokosten. Hebt u wel afspraken op papier gezet, dan kunt u na het verstrijken van de betalingstermijn deze afspraken vorderen.

Het is belangrijk dat de WIK-brief voldoet aan de richtlijnen voor aanmaningen.

  • Geef de klant nog eenmalig 14 dagen de tijd om alsnog kosteloos te betalen.
  • Vermeld welk bedrag aan incassokosten u in rekening brengt als de klant niet betaalt.
  • Schakelt u een derde in om de vordering voor u te innen en bent u niet btw-plichtig? Geef dan aan dat u de btw niet kan verrekenen en u de incassokosten daarom met het btw-percentage hebt verhoogd.

Hoe moet u dit formuleren in de WIK-brief?
De ‘14 dagen-termijn’ gaat volgens de uitspraak van de Hoge Raad in op de dag nadat de brief bij de klant is bezorgd. Voor de verzending van de brief wordt ook 1 dag gerekend. De volgende formuleringen zijn goedgekeurd door de Hoge Raad:

  • "binnen 14 dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd"
  • "binnen 15 dagen nadat deze brief bij u is bezorgd"

In onze voorbeeldbrieven kiezen we voor de 15-dagen-optie.

Voorbeeld WIK-brief
Wilt u een WIK-brief versturen? Download gratis onze voorbeeldbrief. We hebben een versie voor btw-plichtigen en niet-btw-plichtigen.

WIK-brief uit naam van DAS
Wilt u een aanmaning uit naam van DAS sturen? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Aanmaning sturen uit naam van DAS

 

 

DAS incasso

Bekijk alle informatie over de DAS incassodiensten.

Lees meer
Ook interessant voor u

Alles weten over het voorkomen óf innen van onbetaalde facturen?

Download de gratis gids