Er is een fout opgetreden in dit component.

De buren bouwen een nieuwe aanbouw. Hoe kan ik achterhalen of er een vergunning nodig is en of die ook is verleend?

Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk.

Situatie 1: geen vergunning nodig
Als blijkt dat uw buren geen vergunning nodig hebben, dan kunt u niet zoveel doen. U kunt wel in gesprek met uw buren om te kijken of sommige dingen misschien nog aangepast kunnen worden. Uw buren zijn echter niet verplicht om dit te doen.

Situatie 2: wel vergunning nodig
Hebben uw buren wel een vergunning nodig voor het bouwwerk? Dan kunt u bij de gemeente navragen of de vergunning ook is verleend door de gemeente. Is de vergunning verleend? Dan kunt u wellicht nog bezwaar maken tegen dit besluit. Dit moet binnen zes weken na bekendmaking van de vergunning. Let op: ook de toezending van de vergunning aan de aanvrager wordt gezien als een bekendmaking.

Heeft de gemeente geen vergunning verleend?
Dan zijn uw buren door toch te gaan bouwen in overtreding. U kunt in dat geval de gemeente vragen handhavend op te treden tegen deze overtreding. De gemeente is in principe verplicht om bij elke overtreding op te treden. Er kunnen uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld als alsnog een vergunning kan worden verleend, maar dat zal de gemeente per geval bekijken.   

Gratis juridische hulp in uw mailbox

Gratis juridische hulp rondom uw bedrijfspand, verhuur van woonruimte en andere onderwerpen in uw inbox? Dat kan met de e-mailingen van DAS!

Meld u nu aan