Er is een fout opgetreden in dit component.

Wat is de taak van een curator?

In de meeste gevallen is de curator een advocaat die gespecialiseerd is in faillissementen. De curator moet het faillissement netjes afwikkelen en de belangen van de schuldeisers zo goed mogelijk behartigen. Om dit te kunnen doen, heeft een curator de volgende taken.

 • Overzicht van vermogen en schulden
  De curator maakt een overzicht van het vermogen en de schulden. Zo kan de curator beoordelen of er een uitkering aan de schuldeisers kan plaatsvinden. 
   
 • Beslissing personeel
  Als een faillissement is uitgesproken, neemt de curator de bevoegdheden over. De ondernemer zelf heeft dan niets meer in te brengen. Alle beslissingen worden door de curator genomen. De arbeidsovereenkomsten moeten worden opgezegd. De opzegtermijn is maximaal zes weken en het is de curator die beslist of de werknemers moeten doorwerken die periode. Ook beslist de curator van welke werknemers hij nog gebruik wil maken en voor welke werkzaamheden. Het kan dus zijn dat niet alle werknemers verplicht worden om door te werken.
 • Het veiligstellen van de boedel
  Om zoveel mogelijk schuldeisers te kunnen betalen, heeft de curator geld nodig. Daarom zal de curator de eigendommen van het bedrijf proberen te verkopen en eventuele openstaande rekeningen proberen te innen, zodat er meer geld beschikbaar komt om de schuldeisers te voldoen.  
   
 • Onderzoek fraude of wanbeleid
  De curator onderzoekt ook of er sprake is van fraude of wanbeleid door het bestuur van het bedrijf. Als dat laatste het geval is, kan een curator het bestuur vragen om een financiële tegemoetkoming in het faillissement. Van fraude is bijvoorbeeld sprake als een deel van het vermogen van het bedrijf vlak voor het faillissement is weggesluisd.
   
 • Uitkering aan de schuldeisers
  Vervolgens vindt een verdeling onder de schuldeisers plaats. Schuldeisers die eerder beslag hebben laten leggen op rekeningen en/of onderdelen van het bedrijf komen van een koude kermis thuis: door het faillissement vervallen alle eerder gelegde beslagen. Dat betekent dat de schuldeisers nu moeten afwachten of hun vordering wordt voldaan. De bevoorrechte schuldeisers hebben voorrang: als eerste de Belastingdienst en de Sociale Dienst/het UWV, vervolgens de banken met pand- of hypotheekrechten en tot slot de ‘gewone schuldeiser’. Voor hen blijft er helaas vaak niets over.

Wie controleert de curator?
De rechter benoemt tegelijkertijd met de curator ook een rechter-commissaris. De rechter-commissaris controleert het werk van de curator. Maar dat niet alleen. Als de curator bijvoorbeeld besluit om een deel van het personeel te ontslaan of een bestuurder aansprakelijk te stellen, heeft hij eerst toestemming nodig van de rechter-commissaris.

U kunt het werk van de curator ook volgen via deze link. http://insolventies.rechtspraak.nl/

Wilt u onbeperkt en persoonlijk antwoord op uw eigen juridische vragen? Met een rechtsbijstandverzekering kunt u ons altijd bellen voor gratis advies. Lees meer over de rechtsbijstandverzekering voor ondernemers.

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Dat zijn de zakelijke e-mailingen van DAS.

Ontvang per e-mail de nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridisch-financiële tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Meld u nu aan
Ook interessant voor u

Op zoek naar meer informatie, handige tips of voorbeelddocumenten?

Bekijk ons kennisportal