Er is een fout opgetreden in dit component.

Wat kan ik doen als er fraude wordt gepleegd met een zakelijk kenteken?

U wordt opeens geconfronteerd met een verkeersboete in verband met een snelheidsovertreding of foutief parkeren  en u weet zeker dat uw werknemer nooit op die bewuste plaats is geweest. Of er is getankt zonder te betalen met een voertuig met een kenteken gelijk aan het kenteken van uw bedrijfsauto. Maar het ook zijn dat het kenteken geregistreerd wordt bij een overval met dodelijk afloop, een liquidatie of een plofkraak. Wat kunt u doen?
 
Aangifte bij de politie
Er kan sprake zijn van misbruik van de kentekenplaten. De kentekenplaten zijn bijvoorbeeld gestolen of nagemaakt. Uw werknemer is echter niet degene die de overtreding begaan heeft. Dan is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie, de foto van de overtreding op te vragen bij het CJIB en bezwaar te maken tegen de boete.

Belangrijk: zorg voor bewijs
Zorg voor bewijs. Als een van uw werknemers kan aantonen dat hij in Maastricht was met het voertuig op moment dat de overtreding werd geconstateerd in Groningen, dan heeft u een goed argument om de boete met succes aan te vechten. Het helpt ook als u punten van onderscheid tussen uw bedrijfsauto en de auto die de overtreding heeft begaan kunt aanwijzen, zoals afwijkende velgen, stickers e/o beschadigingen.

Nieuwe kentekenplaten?
Als het misbruik is aangetoond, kunt u bij de RDW een nieuw kentekenbewijs en kentekennummer opvragen. Hoe dat in zijn werk gaat leest u op de website van de RDW.