Er is een fout opgetreden in dit component.

Wat kan ik doen als ik te maken krijg met identiteitsfraude?

Soms komt het voor dat de identiteit van een van uw werknemers wordt gestolen om er vervolgens frauduleuze handelingen mee uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het overmaken van geld van de zakelijke rekening naar de rekening van een derde. Of het kopen van goederen op naam van uw bedrijf. De goederen komen vervolgens nooit aan, omdat het afleveradres van de frauderende derde wordt vermeld. Doe in zo’n geval altijd aangifte bij de politie en schakel zo snel mogelijk een jurist in. U kunt ook aangifte doen bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CWI). En doe uw voordeel met deze 15 tips tegen meer online veiligheid.

Ook kunt u het volgende doen:
• Zorg dat de bevoegdheden van uw werknemers beperkt zijn en dat er een dubbele check bij bestellingen en betalingen plaatsvindt.
• En zorg ook voor een goede check van eigen nieuwe werknemers. Vraag eventueel om een verklaring van goed gedrag en om referenties van voorgaande werkgevers.
• U bent verplicht om van nieuwe werknemers de identiteit vast te stellen. Op de website van de overheid ziet u in een paar stappen hoe u de identiteit vaststelt en of de nieuwe werknemer voor u mag werken.

Mochten werknemers bewust wachtwoorden aan derden verstrekken, dan staat u niet met lege handen. Ontslag op staande voet zou een mogelijkheid kunnen zijn. Zorg dat u vóórdat u richting de werknemer actie onderneemt, direct contact opneemt met een jurist.