Er is een fout opgetreden in dit component.

Case: aansprakelijkheid werkgever tijdens bedrijfsuitje

Wist u dat het nog geregeld voorkomt dat bedrijven niet of onvoldoende verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid? Zij lopen zo het risico om met een hoge schadeclaim geconfronteerd te worden als een werknemer schade lijdt. Bijvoorbeeld als er iets misgaat tijdens een bedrijfsuitje. Zo ook het bedrijf in onderstaande zaak.

Kookworkshop in het bedrijfsrestaurant
Elk jaar organiseert Dircksen BV voor zijn tien medewerkers een bedrijfsuitje. Dat is ook deze keer gelukt: op vrijdagmiddag worden alle collega's verwacht voor een kookworkshop verzorgd door een professioneel bedrijf in het bedrijfsrestaurant. De keuken van het restaurant is groot, dus die leent zich daar goed voor. Henk, werkzaam bij de facilitaire dienst, heeft er veel zin in.

De collega's gaan enthousiast aan de slag, maar bij het voorgerecht gaat het al mis: bij het verplaatsen van de soeppan glijdt Henk uit over een nat deel van de vloer. Hij komt ongelukkig ten val en breekt hierdoor zijn enkel. En dat niet alleen: Henk krijgt ook de pan met hete soep over zich heen en loopt daardoor derdegraads brandwonden op. Hoewel de breuk hersteld lijkt te zijn, blijft Henk toch met klachten zitten. Langer dan een halfuur achter elkaar lopen zit er voor hem niet meer in.

Werkgever aansprakelijk?
Henk stelt Dircksen BV aansprakelijk voor de schade die hij lijdt. Hij vindt dat Dircksen BV aansprakelijk is en daarom de volledige schade moet vergoeden. Krijgt Henk zijn schade vergoed?

Het antwoord van DAS
In de wet staat dat de werkgever een zorgverplichting heeft voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat werknemers hun werk op een veilige manier kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de ruimtes op het werk en het materiaal waar werknemers mee werken. Een kookworkshop valt niet onder de normale werkzaamheden van iemand die werkt bij de facilitaire dienst, dus de werkgever zal waarschijnlijk niet op deze grond verantwoordelijk zijn voor de schade van Henk.

Werkgever heeft een zorg- en preventieplicht
Betekent dit dat de werkgever vrijuit gaat? Nee, hoewel de kookworkshop niet tot de normale werkzaamheden van Henk behoort, is de workshop wel aan het werk gerelateerd. Door de samenhang tussen de kookworkshop en het werk bestaat er voor de werkgever voor de workshop een zorg- en preventieplicht. Zo moet een werkgever, als er risico's aan een bedrijfsuitje verbonden zijn, altijd nagaan of hij voor die risico's een verzekering kan afsluiten. Bijvoorbeeld een ongevallen- of een schadeverzekering. In de wet wordt dit goed werkgeverschap genoemd.

Schade vergoed?
Een kookworkshop kan een risicovolle bezigheid zijn. En Dircksen BV heeft geen ongevallenverzekering afgesloten. Dircksen BV heeft daarmee onvoldoende gedaan wat van een goed werkgever mag worden verwacht en zal Henk's schade moeten vergoeden

Tip
Zorg dat u risico's bij bedrijfsuitjes duidelijk in kaart brengt en zo nodig een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering afsluit. Uiteraard voorkomt u daarmee niet dat u ooit nog een schadeclaim hoeft te betalen, maar het kan u wel een hoop geld en tijd besparen.