Als uw werknemer tijdens het werken een ongeval krijgt, ligt de bewijslast bij u. Als werkgever moet u aantonen dat u heeft voldaan aan de zorgplicht om een veilige omgeving te creëren voor uw werknemers. Het is dus van belang dat u aantoont dat u goed onderzoek hebt gedaan naar de mogelijke gevaren tijdens het werken en dat u maatregelen heeft genomen. Daarnaast is het belangrijk dat u kunt bewijzen dat u uw werknemers hebt geïnstrueerd over de veiligheidsmaatregelen.
Ongevallenrapport opstellen
Bij een ongeval is het van belang dat u de toedracht van het ongeval en het opgelopen letsel in een ongevallenrapport vermeldt. Bij blijvend letsel, ziekenhuisopname of overlijden bent u verplicht een melding te doen bij de Arbeidsinspectie.
Aansprakelijkheidsverzekering?
Als u als werkgever aansprakelijk wordt gesteld, dan kunt u dit aanmelden bij uw aansprakelijkheidsverzekeraar (AVB). U kunt zelf beter geen uitspraken doen over de aansprakelijkheid. De kwestie zal verder door de verzekeraar worden afgehandeld en deze zal - bij gebleken aansprakelijkheid - ook een schadevergoeding betalen aan de werknemer. Mocht u voor uw werknemers een ongevallenverzekering hebben afgesloten, dan kunt u ook bij de ongevallenverzekeraar meteen een melding doen.
Goed werkgeverschap
De werknemer kan u bij een ongeval tijdens werktijd ook aanspreken omdat u zich niet als goed werkgever hebt gedragen. Goed werkgeverschap houdt in dat geval in dat een werkgever een adequate (ongevallen)verzekering moet afsluiten voor werknemers. Doet u dit niet, dan kunt u aansprakelijk zijn voor schade die een werknemer lijdt, voor zover de adequate (ongevallen)verzekering deze schade zou hebben gedekt.