Goed opgebouwd personeelsdossier blijft cruciaal bij disfunctioneren

Een goed opgebouwd personeelsdossier is cruciaal bij het verbreken van een arbeidscontract op basis van disfunctioneren. Sinds de Wet werk en zekerheid toetsen rechters het dossier aan de hand van strikte criteria. Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020, krijgen rechters meer ruimte om een ontbindingsverzoek te beoordelen. Toch blijft een goed opgebouwd personeelsdossier belangrijk.

De Wet arbeidsmarkt in balans maakt het mogelijk om meerdere redenen voor ontslag te combineren. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat er deels sprake is van disfunctioneren en deels van een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter kan dan toch voldoende reden zien voor ontslag. Het disfunctioneren moet wel nog steeds uit een personeelsdossier blijken. Als het er echt op aankomt, sta je met een goed personeelsdossier een stuk sterker. Houd er wel rekening mee dat de rechter een hogere transitievergoeding kan toekennen als een medewerker op basis van meerdere ontslaggronden wordt ontslagen.

Formelere werkrelatie

Uit een klein onderzoek van DAS onder mkb’ers blijkt, dat een groot aantal kleine ondernemers geen personeelsdossier bijhoudt. De meest genoemde reden daarvoor is dat het te veel werk is en niet nodig. Toch raad ik aan om dat wel te doen. Een vrij informele relatie wordt daarmee weliswaar een stuk formeler, maar dit heeft ook voordelen. Zowel de ondernemer als de werknemer kunnen zich gemakkelijker beroepen op vastgelegde afspraken.

Hulp nodig?

Wil je graag hulp bij het opstellen van een personeelsdossier? Download dan onze gratis checklist. In onze Documenten Selfservice vind je daarnaast meerdere handige brieven en documenten, bijvoorbeeld een voorbeeldbrief uitnodiging verbetertraject, als je een werknemer een waarschuwing wil geven of op non-actief wil stellen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Joyce Bender Advocaat arbeidsrecht
Ik help ondernemers en particulieren als zij een vraag of geschil hebben over ontslag, arbeidsvoorwaarden of arbeidsovereenkomsten. Als advocaat arbeidsrecht sta ik zowel ondernemers als particuliere klanten bij. Ik verdiep me in hun zaak en trek alle juridische registers open om te helpen.

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden