Kosten lopen uit de hand: mediation bij de hand

Steens BV* wilde voor haar bedrijf een website met webshop laten maken. Zij had daarvoor een overeenkomst gesloten met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het digitaliseren van bedrijfsprocessen. De oplevering liet echter veel langer op zich wachten dan was afgesproken en de kosten liepen enorm uit de hand.

Zo werden er kosten in rekening gebracht voor het oplossen van de problemen, maar volgens Steens BV waren die problemen door de maker zelf veroorzaakt. Er was een basisofferte afgesproken van ongeveer 20.000 euro. Nadat Steens BV die had betaald, bleek de maker nog wel 100.000 euro nodig te hebben voor de eindoplevering van het systeem.

Procederen geen oplossing

Steens BV kon niet al te lang wachten met de livegang van haar webshop. Die kon maar beter zo snel mogelijk worden op- en afgebouwd. Daarom zou procederen voor de rechter geen oplossing bieden. Ook wilde Steens BV geen arbitrageprocedure. Dat zou immers ook veel tijd in beslag nemen en ondertussen zou er niets gebeuren. Zij wilde voortgang in de werkzaamheden behouden.

Snelle oplossing met mediation

Mijn collega die de zaak namens Steens BV behandelde, stelde mediation voor om samen met de maker tot een afspraak te komen over de al uitgevoerde werkzaamheden, de betaling en over de eindoplevering. De leverancier wilde, net als Steens BV, een snelle oplossing en wilde het niet aan een arbiter overlaten. Zodoende werd mediation in gang gezet en kwamen beide bedrijven bij mij terecht.

Vaststellingsovereenkomst

Steens BV en de leverancier waren bereid om naar elkaar te luisteren en hadden werkelijk oog voor elkaars bedrijfsbelangen. Ze slaagden erin om de relatie met elkaar te herstellen en daarna met elkaar goede afspraken te maken over een verdere samenwerking. De afspraken werden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Steens BV was heel blij dat de bouw van haar bedrijfsproces weer hervat werd en dat ze erin geslaagd waren de relatie te herstellen. Met vertrouwen hebben ze hun samenwerking hervat. 

*De naam is gefingeerd

Christa Verploeg Jurist en mediator
Al meer dan 20 jaar zet ik mij in om ondernemers en particulieren te helpen bij juridische geschillen over wonen en arbeidsrecht. Ik ben niet alleen senior jurist, maar ook MfN-registermediator. Ik geloof heilig in de oplossende kracht van mediation, want bij juridische conflicten gaat het vaak niet om de ogenschijnlijke tegenovergestelde standpunten van beide partijen maar meer om de belangen die daar achter zitten.

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden