Opvliegende werkneemster bezorgt werkgever een schadevergoeding

Pieter* had een werkneemster op staande voet ontslagen, omdat zij een collega had aangevallen tijdens het werk. De collega zou een roddel hebben verspreid, maar ontkende dat. De werkneemster werd kwaad en vloog die collega naar de keel. Daarop ontsloeg Pieter haar op staande voet.

 

De werkneemster had haar collega niet alleen bij de keel gepakt maar ook hard tegen de muur geduwd. Pieter vond dat een dringende reden om haar op staande voet te ontslaan. Pieter wilde met spoed een advies en nam daarom contact met mij op. Hij vroeg mij hoe hij nu verder moest handelen.

Gefixeerde schadevergoeding

Pieter was natuurlijk wel direct een werknemer kwijt. De opzegtermijn die een werknemer bij een normaal vertrek in acht moet nemen, werd Pieter ontnomen door het ontslag op staande voet. Daarom vorderde ik namens Pieter een compensatie voor het voortijdig einde van de arbeidsovereenkomst, de zogenoemde gefixeerde schadevergoeding. Die komt overeen met de hoogte van het loon dat uitbetaald had moeten worden als de arbeidsovereenkomst ‘normaal’ was geëindigd, en dus met inachtneming van de opzegtermijn.

Onredelijk voorstel

De werkneemster bestreed wat er was voorgevallen. Haar advocaat kwam met een voorstel. Die wilde met ons overeenkomen dat het dienstverband met wederzijds goedvinden was beëindigd, en dus met inachtneming van de opzegtermijn en het betalen van een transitievergoeding.

Gefixeerde schadevergoeding verrekenen

Dit voorstel was zeer onredelijk. Ik kwam daarom met verklaringen van getuigen en hield voet bij stuk: de werkneemster moest de gefixeerde schadevergoeding betalen. Wel kwamen we overeen dat die gefixeerde schadevergoeding verminderd mocht worden met het bedrag dat de werkneemster nog tegoed had. Dat bedrag bestond uit het resterende loon dat nog uitbetaald moest worden tot de datum van het ontslag op staande voet, plus de overgebleven vakantiedagen en het vakantiegeld. Ook kwamen we overeen dat de werkneemster direct het resterende bedrag zou betalen. Dat deed zij.

Snelle afwikkeling

Pieter zat niet te wachten op een zitting, want daarvoor was hij veel te druk. Hij vond wel dat zijn werkneemster veel te ver was gegaan. Pieter was blij dat het op deze manier snel afgewikkeld was.

*De naam is gefingeerd

Joyce Bender Advocaat arbeidsrecht
Ik help ondernemers en particulieren als zij een vraag of geschil hebben over ontslag, arbeidsvoorwaarden of arbeidsovereenkomsten. Als advocaat arbeidsrecht sta ik zowel ondernemers als particuliere klanten bij. Ik verdiep me in hun zaak en trek alle juridische registers open om te helpen.

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Dat zijn de zakelijke e-mailingen van DAS. Ontvang per e-mail de nieuwsbrief DAS.Update en periodieke e-mailingen met juridisch-financiƫle tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden