Samenwerking opgezegd, en terecht: reclamebureau haalt bakzeil

Serge* gaat samenwerken met een reclamebureau. Voor een vast bedrag per maand verricht het reclamebureau een aantal diensten om de producten van Serge aan de man te brengen. Het gaat om het uitbrengen van pers- en triggerberichten en het benoemen van ambassadeurs die het merk omarmen. Maar Serge is niet tevreden over de samenwerking en zegt die op. En na welgeteld een jaar meldt een advocaat zich namens het reclamebureau…

Die meent dat Serge de overeenkomst niet zomaar had mogen opzeggen. Serge had op grond van de ‘redelijkheid en de billijkheid' een opzegtermijn van minimaal een maand in acht moeten nemen. De advocaat vordert een aanvullende betaling.

Overeenkomst van opdracht

Serge weet niet wat hij moet doen en vraagt mij om juridische hulp. Ik bekijk de overeenkomst en kom tot de conclusie dat het een zogenoemde ‘overeenkomst van opdracht’ is. Serge kan als opdrachtgever daarom altijd de overeenkomst opzeggen. Er mag wel iets anders in de overeenkomst worden afgesproken, zoals bijvoorbeeld een opzegtermijn. Alleen was dat in de zeer summiere overeenkomst niet gebeurd. Daarom had Serge het recht om de overeenkomst per onmiddellijk op te zeggen, wat hij dus ook gedaan heeft.

Uitzonderingsgevallen

In uitzonderingsgevallen kan een opdrachtnemer, in dit geval het reclamebureau, een beroep doen op de redelijkheid en billijkheid en stellen dat er tóch een opzegtermijn moet worden gehanteerd. Denk hierbij aan een samenwerking die lang heeft geduurd en waarbij er al die tijd geen vuiltje aan de lucht was.

Herhaaldelijk geklaagd

In deze zaak was daarvan geen sprake. Serge had herhaaldelijk bij het reclamebureau geklaagd over de afwezigheid en onzichtbaarheid van de prestaties. Er was al vaak gesproken over de tegenvallende prestaties en het reclamebureau had ook al beterschap toegezegd. Serge staat volkomen in zijn recht om de overeenkomst op te zeggen. Blijkbaar ziet de advocaat dat uiteindelijk ook zo. Er volgt namelijk geen enkele reactie meer. Ik heb Serge met plezier bijgestaan. En dat genoegen was wederzijds, aldus Serge.

* De naam is gefingeerd.

Tim van Santen advocaat bij DAS
Ik ben advocaat en help veel ondernemers met hun juridische vragen en problemen die zij ondervinden rondom contracten met andere partijen.

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Dat zijn de zakelijke e-mailingen van DAS. Ontvang per e-mail de nieuwsbrief DAS.Update en periodieke e-mailingen met juridisch-financiƫle tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden