Werknemer in slapend dienstverband? Beëindig het arbeidscontract nog in 2019

Heb je een of meer langdurig arbeidsongeschikte werknemers in dienst? Hoef je geen loon meer te betalen? Maar houd je hen in dienst om de transitievergoeding te ontlopen? Je doet er goed aan het arbeidscontract in 2019 nog te beëindigen.

De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 geoordeeld dat een werkgever een werknemer met een slapend dienstverband niet tegen zijn wil in dienst mag houden. Dat betekent dat de werkgever moet meewerken aan de beëindiging van het dienstverband en dat de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.

Heb jij werknemers met een slapend dienstverband?

En zijn werknemers langer dan tien jaar bij je in dienst, dan adviseren we om nog in 2019 de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Gevolg is wel dat je de transitievergoeding moet betalen. Die betaalde vergoeding wordt door de overheid (UWV) gecompenseerd. De compensatieregeling gaat op 1 april 2020 in en heeft terugwerkende kracht.

Wat als je niet beëindigt?

Laat je het slapend dienstverband voortbestaan, dan is er sprake van slecht werkgeverschap. Jouw werknemer kan je verplichten, desnoods met tussenkomst van de rechter, om het dienstverband toch te beëindigen. Als die beëindiging in 2020 plaatsvindt, loop je het risico dat je maar een deel van de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgt. Je loopt dus een groot financieel risico. Omdat de opzegging met wederzijds goedvinden plaatsvindt hoeft er overigens geen rekening te houden met de opzegtermijn. Dus je kunt nog dit jaar de beëindiging met je werknemer rondkrijgen.

Vragen?

De beslissing van de Hoge Raad lijkt eenvoudig en duidelijk, maar kan in de praktijk nog tot vragen leiden. Wacht niet met deze te stellen. Wil je meer weten over je situatie? Of je nu werknemer of werkgever bent, we helpen je graag verder. Bel ons via 020 651 88 15.

Beëindigingsovereenkomst opstellen?

Hulp nodig bij het opstellen van een beëindigingsovereenkomst? Bestel een modelovereenkomst in de DAS documentenshop (€ 99,- excl btw).

Pascal Besselink Advocaat arbeidsrecht
Al bijna 25 jaar verleen ik juridische bijstand aan zowel ondernemers als particulieren bij de meest uiteenlopende arbeidsrechtzaken, van ontslagzaken tot flexibele arbeid, arbeidsongeschiktheid en concurrentiebedingen tot cao-geschillen, overgang van onderneming, pensioenen en functioneringsproblemen.

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden