'Horen, zien en zwijgen': omgaan met medische gegevens
De nieuwe Wkkgz legt verplichtingen voor zorgverleners vast, die voorrang krijgen boven het beroepsgeheim.
Op grond van de Wkkgz moet een zorgaanbieder bij de inspectie (IGZ) melding maken van calamiteiten bij de zorgverlening. Ook moet een zorgaanbieder het bij IGZ melden als er geweld bij de zorgverlening heeft plaatsgevonden of als de arbeidsrelatie met een zorgverlener is beëindigd vanwege ernstige functioneringsproblemen.
Lees het hele artikel
Definitie van ‘geweld’
Een calamiteit is volgens de wet een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van een cliënt of tot een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid. ‘Geweld’ wordt gedefinieerd als: ‘het seksueel binnendringen van het lichaam van een cliënt, ontucht met een cliënt of geweld jegens een cliënt, gepleegd door iemand die in dienst van een instelling of van een opdrachtnemer van een instelling werkzaam is, dan wel door een andere cliënt met wie de cliënt gedurende het etmaal of een dagdeel in een accommodatie van een instelling verblijft.’
Meldingssysteem verplicht
Na een incident met overlijden moet de zorgaanbieder op grond van de Wkkgz aan de nabestaanden melden wat de aard en de toedracht van het incident is geweest. Zorgaanbieders zijn op grond van de Wkkgz bovendien verplicht om over een meldingssysteem (VIM) te beschikken. De informatie in een meldingssysteem is niet openbaar en de informatie mag niet aan derden worden verstrekt, tenzij de wet of de rechtspraak daartoe verplicht.
IGZ heeft recht op inzage
De Wkkgz verplicht de zorgaanbieder om in het medisch dossier informatie op te nemen over incidenten met (mogelijke) gevolgen voor de patiënt. IGZ heeft recht op inzage in medische dossiers voor zover deze inzage nodig is voor de uitvoering van haar taken. Dit vloeit voort uit de Wkkgz, de Gezondheidswet en de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz). Het niet-verlenen van inzage door de arts is een strafbaar feit en kan zelfs leiden tot het opleggen van een boete of dwangsom van IGZ.
Arts moet zelf afweging maken
De arts zal steeds zelf een individuele afweging moeten maken over welke feitelijke informatie in een concrete situatie van belang is.
Twijfelt u of wilt u ruggenspraak houden? U kunt altijd met ons Team Zorgsector overleggen.
Mr. Irene Apperloo, senior jurist Team Zorgsector
imi.apperloo@das.nl