Registratiebesluit BIG: doofpot of schandaal?
Sinds 1 juli 2012 worden, naast de beroepsbeperkende maatregel, ook de berisping en de geldboete in het BIG-register aangetekend. Voorts volgt publicatie met naam en aard van het vergrijp in een regionale krant van de woonplaats van de beroepsbeoefenaar. Op genoemde datum trad het nieuwe Registratiebesluit BIG in werking.
Lees het hele artikel
In de wijziging konden niet alle politieke partijen zich vinden, en zeker niet de beroepsverenigingen zoals de artsenfederatie KNMG. De minister heeft dan ook moeten toezeggen dat een evaluatie zou plaatsvinden. In april 2017 heeft het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) na een dergelijk evaluatie-onderzoek een rapport uitgebracht. Het onderzoek strekte zich uit tot 294 artsen met een gegronde klacht: twaalf procent van de ondervraagden besloot in verband met de opgelegde maatregel van berisping met het uitoefenen van hun beroep te stoppen. Maar liefst vijftig procent had dit overwogen. En alle artsen lieten weten dat de maatregel van grote invloed was (geweest) op de uitoefening van hun beroep. Angst zorgde ervoor dat bijvoorbeeld lastige ingrepen werden vermeden.
Meer defensief gedrag van de arts
De KNMG heeft zich laten horen na publicatie van het rapport. Het genootschap wijst op de bedoelde én onbedoelde gevolgen van openbaarmaking. Een publieke schandpaal, vooral de publicatie in een krant, leidt tot nog meer defensief gedrag van de arts. Publicatie is onevenredig belastend en geeft bovendien geen zinvolle informatie voor de patiënt. Openbaarmaking op die wijze komt de zorg niet ten goede. Vermelding in het BIG-register leidt alleen dan tot het bedoelde gevolg als er voor de patiënt betekenisvolle en relevante informatie wordt vermeld.
Het standpunt vanuit de patiënt gezien is begrijpelijk. Men vreest voor een doofpotcultuur en vindt het van het grootste belang dat een patiënt kennis kan nemen van de kwaliteit van een arts, zodat hij zijn keuze daarop kan afstemmen. De positie van de patiënt moet worden versterkt ten opzichte van de cultuur waarin de artsen elkaar de hand boven het hoofd houden. Echter, de werkelijkheid is dat patiënten veelal de weg niet kennen. Zij weten niet eens dat een register kan worden geraadpleegd en bovendien vaak niet eens de naam van de arts die hen heeft behandeld.
Wetsvoorstel wijziging Wet BIG
Om aan een aantal bezwaren tegemoet te komen is in een wetsvoorstel geregeld dat een beroepsbeoefenaar zijn BIG-nummer verplicht kenbaar maakt Bij Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) zal deze verplichting nader worden ingevuld. Het BIG-nummer dient vermeld te worden op bijvoorbeeld een website, op correspondentie en op facturen. Het dragen van naambordjes tijdens behandelingen wordt als gewenst beschouwd. Een berisping of geldboete blijft echter vijf jaar lang in het BIG-register aangetekend. Een schorsing tot vijf jaar na de periode dat de zorgaanbieder is geschorst.
Hebt u een vraag over dit onderwerp? U kunt altijd contact opnemen met het Team Zorgsector van DAS.
Mr. Jacqueline Brouwer, senior jurist Team Zorgsector
jsm.brouwer@das.nl