Een bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een grote stap waar veel bij komt kijken. Denk aan het opstellen van een ondernemingsplan en de keuze voor een bedrijfsvorm.

Uw eigen bedrijf starten

Het starten van uw eigen bedrijf vraagt om een goede voorbereiding. Door hier voldoende tijd in te steken, legt u de basis voor een succesvolle onderneming. Maar welke stappen moet u eigenlijk zetten voor een eigen bedrijf? De belangrijkste stappen zijn:

Ondernemingsplan opstellen

Het ondernemingsplan heet ook wel businessplan of bedrijfsplan. U beschrijft in dit document hoe uw eigen bedrijf eruit komt te zien. Vaak bevat een ondernemingsplan in elk geval de volgende onderdelen:

  • Een samenvatting van uw ondernemingsplan.
  • Algemene gegevens over u en uw bedrijf.
  • Gegevens over de klanten of klantgroepen die u wilt bedienen.
  • Gegevens over uw product of dienst.
  • Een financieel plan.
  • Een marketingplan.

Voor het uitwerken van een ondernemingsplan kunt u op internet zoeken naar voorbeelden. Een handig hulpmiddel is het Business Model Canvas. Daarmee brengt u op een eenvoudige manier de belangrijkste aspecten van uw bedrijf in beeld.

Bedrijfsvorm kiezen

Bedrijfsvorm is een ander woord voor rechtsvorm. Bij het starten van uw bedrijf moet u kiezen voor een bepaalde bedrijfsvorm. Uw keuze bepaalt onder meer de aansprakelijkheid voor de schulden van uw onderneming.

Ondernemingsplan inschrijven bij KvK

De Kamer van Koophandel (KvK) is verantwoordelijk voor het Handelsregister. Bent u volgens de KvK ondernemer? Dan moet u zich inschrijven in het Handelsregister. Voor uw inschrijving is een ondernemingsplan niet verplicht. Het is wel verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Het voordeel is dat uw ideeën en plannen daardoor aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Daarnaast helpt dit u om een goed overzicht te krijgen van de markt en de sterke en zwakke punten van uw bedrijf.

Is het ondernemingsplan verplicht?

Het ondernemingsplan is niet verplicht voor het starten van uw eigen bedrijf. Wel is het mogelijk dat eventuele investeerders vragen om een uitgewerkt ondernemingsplan.