Bedrijfspand huren of kopen

Heeft u een bedrijfsruimte op het oog? Dan is de volgende stap het huren of kopen van deze ruimte. Dat doet u door een koopovereenkomst of huurovereenkomst af te sluiten.

Zo kunnen wij u helpen

Adviesgesprek

 • Oriënterend gesprek met onze adviseur over uw situatie
 • Direct advies over vervolgstappen
 • Vraag zelf een gesprek aan
 • Of bel direct: 088 3279 883

Maak zelf uw huurovereenkomst

 • Maak zelf een wettelijk geldige huurovereenkomst
 • Direct online te regelen
 • Aanvullend juridisch advies beschikbaar

Beoordeling van uw juridische kansen

 • Inzicht in uw situatie, rechten en plichten
 • Duidelijkheid over uw opties
 • Advies voor de beste strategie

Huurovereenkomst op maat

 • Controleren én aanpassen in één pakket
 • Volledig volgens de laatste wetgeving
 • Zeker van een juridisch waterdicht document
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

 

Huurovereenkomst bedrijfsruimte

Een huurovereenkomst ontstaat zodra 2 partijen overeenstemming bereiken over de huur en verhuur van een pand of bedrijfsterrein. Met andere woorden: tussen de huurder en de verhuurder worden afspraken gemaakt. Bij de verhuur van een bedrijfsruimte betekent dit dat een huurder een bepaalde bedrijfsruimte gedurende een bepaalde tijd huurt tegen een afgesproken huurprijs.

Mondelinge huurovereenkomst

Een mondelinge huurovereenkomst is toegestaan en geldig. Het is echter gebruikelijk en verstandig dat de verhuurder en huurder de onderlinge afspraken schriftelijk in een overeenkomst vastleggen. Met schriftelijke afspraken kunnen achteraf minder snel misverstanden ontstaan over wat u heeft afgesproken. Een mondelinge afspraak moet u namelijk wel kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld aan de hand van de maandelijkse huuroverschrijvingen.

Duur van huurovereenkomst

De duur van een huurovereenkomst wordt bepaald door de wet. Zo is wettelijk geregeld dat de huurperiode voor een huurovereenkomst van een middenstandsbedrijfsruimte (de zogenoemde 290-ruimte) moet gelden voor een periode van 5 jaar of langer. Zijn deze 5 jaar voorbij, dan wordt deze automatisch (op grond van de wet) weer verlengd met een periode van 5 jaar. Na deze 10 jaar wordt het een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, tenzij anders is overeengekomen. Is de eerste huurovereenkomst voor langer dan 5 jaar maar korter dan 10 jaar afgesloten? Dan wordt de huurovereenkomst automatisch (op grond van de wet) verlengd met een periode, zodat de totale huur 10 jaar zal duren. Hierna zal wederom de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd gaan duren, tenzij anders is overeengekomen.

Overige bedrijfsruimten

Voor overige bedrijfsruimten (de zogenoemde 230a-bedrijfsruimten) kunnen partijen elke huurtermijn afspreken die zij zelf redelijk vinden. Meestal worden daarbij vergelijkbare termijnen afgesproken als bij middenstandsbedrijfsruimten. Dat is echter niet verplicht en er kunnen dan ook zowel langere als kortere termijnen worden afgesproken.

Uitzondering huurperiode bij startende bedrijven

Van de wettelijke huurperioden mag u niet afwijken, aangezien het dwingend recht is. Er is echter één uitzondering. Bij startende bedrijven is het mogelijk om een huurperiode van maximaal 2 jaar af te spreken. Deze periode is bedoeld om startende bedrijven een kans te geven om na 2 jaar te stoppen of te verhuizen als een grotere ruimte gewenst is.

Huurovereenkomst opzeggen?

Bekijk hoe u als huurder de huur opzegt. Of lees meer over wat uw rechten zijn als uw verhuurder de huur wil zeggen.

Bedrijfspand kopen

Voor het kopen van een bedrijfspand is een eigendomsoverdracht nodig. U wordt pas eigenaar van het pand als de eigendomsoverdracht compleet is. Dat gebeurt nadat de notaris een afschrift van de notariële leveringsakte heeft ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.

Koopovereenkomst bedrijfspand

De koopovereenkomst voor een bedrijfspand hoeft niet per se schriftelijk te zijn. Als u het eens bent over de belangrijkste punten van een koop (onder andere het pand en de koopprijs), kan een mondelinge overeenkomst u dus ook binden aan het kopen of verkopen van een bedrijfspand.

Lees verder

Veelgestelde vragen