Bezwaar gemaakt tegen een verkeersboete en pas na 1,5 jaar de beslissing krijgen? Kan dat?

Het is opvallend. Op het moment krijgen wij meerdere meldingen binnen van verontwaardigde mensen die na anderhalf jaar nog een beslissing van de officier van justitie op de mat krijgen op een bezwaar tegen een verkeersboete. Mensen die hun bezwaar al eind 2013 hebben ingediend. Zij vinden het maar vreemd dat na anderhalf jaar nog een beslissing op het beroep gegeven kan worden. Veelal was men de boete allang vergeten.

Vergeten te versturen

Wat blijkt het geval. Bij de afhandeling van bezwaren die zijn ingediend tegen verkeersboetes is vergeten de beslissingen op deze beroepen tijdig te versturen. “Per abuis is de beslissing niet verstuurd”, kregen de indieners van een bezwaar deze maand van het CJIB te horen. De Officier van Justitie zou wel tijdig een beslissing hebben genomen over de bezwaren. Ze zijn alleen niet verstuurd.

Binnen de termijn

Het CJIB zegt dat verzending nog binnen de termijn plaatsvindt die in de praktijk mag worden gehanteerd. Het is mij echter onduidelijk waar het CJIB zich op beroept. De beslissing zou al anderhalf jaar geleden zijn genomen en de indieners van de bezwaren moeten dat maar aannemen. Uit de toegezonden stukken blijkt op geen enkele manier dat er wel tijdig is beslist. Als je bij het CJIB navraagt wanneer het besluit is genomen dan wordt een datum genoemd. In mijn ogen levert dat echter geen objectief bewijs op.

Beroep aantekenen

Het is dus niet duidelijk of de zaken wel of niet verjaard zijn. Ik zou dan ook zeker beroep aantekenen tegen de beslissing bij de kantonrechter en erop wijzen dat niet objectief is aangetoond wanneer het besluit is genomen. Verder zou ik benadrukken dat door al de tijd die is verstreken er geen goed beeld meer is van de verkeerssituatie van destijds en het de betrokkene erg lastig maakt om nog bewijs te leveren dat de verkeersboete onterecht is. Daarmee wordt een goede procesorde gefrustreerd. Uiteindelijk is het de vraag of de rechter de argumenten zal overnemen. Wel zal de boete betaald moeten worden als zekerheidsstelling. Als de rechter ook van mening is dat het CJIB te laat is geweest, kan de rechter de boete vernietigen of matigen en krijg je het bedrag, al dan niet, gedeeltelijk terug.

Onrechtvaardig gevoel

Het is moeilijk uit te leggen dat de overheid maanden zo niet jaren kan wachten op het bekendmaken van een beslissing, terwijl de vermeende overtreder binnen korte tijd, meestal zes weken, bezwaar of beroep moet aantekenen. Dat voelt voor veel betrokkenen onrechtvaardig. Ik kan me dat helemaal voorstellen.

Mireille Detrixhe

 

Reacties (2)

 • Annelies Franken |

  Nu ik dit zo lees, ik wil ook in beroep gaan tegen een snelheidsbekeuring waar ik geen bord zag staan, bumperklevend reden ze achter mij aan en passeerde ze mij de overige weggebruikers. Hoe kan ik het beste formuleren in het beroep wat ik aan wil tekenen. Voor mij was deze situatie zo onduidelijk!? Groetjes en dank, Annelies

  • Mireille Detrixhe |

   Beste Annelies,
   Het is lastig om je een antwoord te geven op maat omdat we niet alle details weten. Je treft hierbij een link naar een voorbeelddocument van een bezwaarschrift. Daar heb je misschien wat houvast aan. Ook vind je een toelichting over beroepsgronden aan. https://www.das.nl/voorbeelddocumenten-reizen
   Het voorbeeld sluit niet helemaal aan op jouw situatie maar geeft inzicht in de opbouw van een bezwaarschrift. Ik begrijp uit jouw reactie dat je namelijk wel aanwezig was op de plaats waar overtreding is begaan. Je kunt aangeven dat de situatie onduidelijk was omdat er geen bord aanwezig is ter plaatse maar dat is aan jou om te bewijzen. Je moet in ieder geval aangeven op welke beroepsgrond je je wilt beroepen en waarom je de boete onterecht vindt.
   Je kunt overigens ook digitaal bezwaar aantekenen via http://www.om.nl/verkeer. Je kunt inloggen met je DigiD en het CJIB-nummer dat op de verkeersboete vermeld staat. Bij de stappen die je vervolgens doorloopt kun je uitleggen waarom je het niet eens bent met de boete.
   Ik wens je veel succes.