Inbraak tijdens vakantie: zes tips

Afgelopen week waarschuwden verzekeraars voor een inbraakpiek tijdens de kerstdagen. Voor inbrekers is het blijkbaar de ultieme mogelijkheid. Voor de slachtoffers een nachtmerrie. Het is vreselijk als je net terugkomt van een heerlijk en gezellig diner of een skivakantie en het  dievengilde heeft toegeslagen.  Na de eerste schrik moet je de politie vertellen wat er weg is. Maar wat is er nu weg? En hoe toon je dat aan? Ik geef je daarom zes tips.

Tip 1

Maak foto’s van je waardevolle spullen. Zorg dat op de foto ook het aankoopbewijs, garantiebewijs en of eigendomsverklaring staat. Het dievengilde is ook zeer geïnteresseerd in merkkleding. Maak dus ook foto’s van duurdere merkkleding. Zet de foto’s in de cloud. Zo voorkom je dat foto’s met de gestolen laptop verdwijnen.

Tip 2

Maak een overzicht van waardevolle spullen.  Op de site politie.nl vind je handige invullijsten

Tip 3

Check of je nog voldoende verzekerd bent. Bij onderverzekering krijg je maar een gedeelte van de waarde van je gestolen spullen vergoed.

Tip 4

Bel altijd direct de politie en laat alles staan zoals je het aantrof totdat de politie is geweest. Maak ook foto’s van de situatie zoals je die aantrof.

Tip 5

Vraag iemand uit jouw omgeving de post bij te houden, zorg voor goed hang en sluitwerk. Doe geen kasten of kamers op slot. Het dievengilde zal de deuren forceren omdat ze denken juist achter gesloten deuren waardevolle spullen te vinden

Tip 6

Als de dader bekend is, voeg je dan als benadeelde partij in het strafproces. De rechter kan jouw vordering dan beoordelen tijdens de strafzaak. Veroordeelt de rechter de dief en jouw vordering te betalen? Dan hoef je niet  nog een keer een aparte civiele procedure te starten. Het voegen in de strafprocedure kan alleen als de zaak niet te complex is.

Olav Wagenaar, senior adviseur Corporate Communicatie

*foto: bron nos.nl via ANP