5 ½ tips voor de Open Huizen Dag: laat je niet gek maken!

Tips voor de Open Huizen Dag

Tips voor de Open Huizen DagZaterdag is het Open Huizen Dag. Voor sommigen een aanleiding om een dagje ongegeneerd naar binnen te gluren bij anderen, maar voor de meesten een dag om zich te oriënteren op de huizenmarkt. En dan kan het zomaar gebeuren dat je het huis van je dromen binnenwandelt. Samen met nog dertig geïnteresseerden. Dan is het zaak om je niet gek te laten maken. Daarom deze 5 ½ tips.

Tip 1: Breng vooraf je financiën in kaart

De huizenmarkt is overspannen met als gevolg dat veel huizen worden verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. Kom jij morgen je droomhuis tegen? Laat je niet gek maken! Zorg dat je eerst weet wat je financiële mogelijkheden zijn voor je gaat bieden. Laat je goed adviseren over wat je financiële mogelijkheden zijn. Niet alleen om je huis te financieren, maar ook om nog een leuk leven te hebben. Teken altijd een voorlopig koopcontract onder voorbehoud van financiering,  want de financiering is pas zeker als de bank akkoord gaat. Door dit voorbehoud op te nemen in het koopcontract kun je het contract laten ontbinden als de bank de financiering niet geeft.

Tip 2: Ga terug met een aankoopmakelaar

Tijdens de Open Huizen Dag zijn er meestal geen makelaars bij. De eigenaar leidt je rond door zijn huis en het is vaak druk. Er zal weinig tijd zijn voor vragen of om het huis echt goed te bekijken. Als leek is het moeilijk in te schatten wat de waarde van een huis is en waar je precies op moet letten. Heb je serieuze interesse in een huis? Ga dan terug met je eigen makelaar, die stelt de juiste vragen en let op de sterke – en zwakke punten van het huis. Hij kan je adviseren over de waarde van het huis en je helpen met het bieden. Op die manier voorkom je een hoop gedoe achteraf.

Tip 3: Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je de staat van de woning moet onderzoeken. Tijdens het Open Huis is hier onvoldoende tijd voor. En als het huis bij inschrijving wordt verkocht, krijg je vaak niet eens een mogelijkheid voor de inschrijving de woning bouwkundig te keuren. Onze tip: neem in het voorlopige koopcontract een ontbindende voorwaarde op over een bouwkundige keuring. Dan kun je het contract nog ongestraft laten ontbinden als de bouwkeuring slecht uitvalt.

Tip 4: Check of vierkante meters kloppen

De waarde van een huis wordt onder meer bepaald door het aantal vierkante meters woonoppervlakte. Die staan in de verkoopbrochure, maar hoe weet je of deze kloppen? Het is goed om te weten dat alle NVM-makelaars zich aan de NEN-meetinstructies moeten houden. Vraag tijdens de bezichtiging dus altijd naar het zogenaamde NEN-rapport oftewel het meetrapport. Daar staat het correcte woonoppervlakte in. Zo voorkom je dat het mis gaat.

Tip 5: Check vergunningen en bestemmingsplan

Je komt een huis tegen dat aan al je wensen voldoet. Of helemaal zal voldoen na een grondige verbouwing. Wil je verbouwen? Dan is het verstandig om vooraf te checken of je dat wel kan en mag. Het kan namelijk zijn dat je een vergunning nodig hebt. Dit kun je makkelijk achterhalen via omgevingsloket.nl en op ruimtelijkplannen.nl vind je de bouw- en gebruiksregels van een buurt. Als je een appartement koopt kan het zijn dat de Vereniging van Eigenaars toestemming moet verlenen voor de verbouwing.

Tip 5 ½

En nog de halve tip: als je dan toch op ruimtelijkeplannen.nl bent, kijk dan ook naar het bestemmingsplan of er in de nabije toekomst geen veranderingen plaatsvinden in de omgeving zoals verkeerssituaties en bouwplannen. Vraag ook nog even bij de gemeente of er plannen in voorbereiding zijn.

Veel plezier zaterdag!