Aanrijding? 6 tips om het goed af te handelen

Kkkkrrrggggg…..het klinkt alsof de hele achterkant van je auto eraf ligt. Je schrikt en zit trillend achter je stuur. Dan wordt er op je raampje geklopt. De bestuurder van de auto achter je vraagt of je niet goed bij je hoofd bent. Je bent in shock. Heel herkenbaar, maar probeer ondanks de schrik je hoofd erbij te houden.

6 tips

De meeste discussies bij het afhandelen van een schade gaan over wie schuld heeft en de hoogte van het schadebedrag. Wat moet je doen om een aanrijding goed af te handelen en discussie zoveel mogelijk te voorkomen? Ik geef je 6 tips.

  1. Vul gezamenlijk een Europees schadeformulier in en noteer in ieder geval het kenteken, merk en type van de andere betrokken auto of voertuigen. Dan kun je de verzekeringsgegevens altijd achterhalen.
  2. Ben je het niet eens met wat de andere betrokkene aangeeft? Onderteken het schadeformulier dan niet of vermeld op het schadeformulier dat je het er niet mee eens bent. Dat kun je als opmerking erbij vermelden. Geef nadrukkelijk aan dat je niet tekent voor wat de ander vermeldt. Laat je niet onder druk zetten.
  3. Noteer namen, adressen en telefoonnummers van omstanders die de aanrijding hebben gezien. Als er een discussie volgt over hoe de aanrijding heeft plaatsgevonden, kan je de getuigen later om een verklaring vragen.
  4. Maak foto’s van de schade en de voertuigen zoals ze vlak na de aanrijding staan. Dus van de situatie ter plaatse en leg ook de kentekens vast. Met een mobieltje zo gedaan.
  5. Vraag een garage om een schriftelijk en gespecificeerd rapport. Het kan zijn dat een onafhankelijk expertisebureau de schade moet vaststellen. Laat dat altijd bij een garage plaatsvinden. Dat voorkomt een eventuele discussie over reparatiekosten.
  6. Neem contact op met je autoverzekeraar en, als je die hebt, je rechtsbijstandverzekeraar.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Aanrijding in het buitenland? Lees op onze site wat je moet doen.