Aanrijding in Frankrijk: reken niet op hulp van Franse politie

aanrijding in Frankrijk

aanrijding in FrankrijkLa douce France. Frankrijk is bij uitstek het vakantieland voor veel Nederlanders. Maar als je onderweg  over de route soleil bij een aanrijding betrokken raakt, dan kan dat wel eens voor problemen zorgen als je een schadevergoeding wilt hebben voor de schade aan je auto.

Franse politie

Wil je een schadevergoeding kunnen afdwingen dan zal je in de eerste plaats de betrokkenheid van de andere partij moeten aantonen. Veel Nederlanders vertrouwen erop dat de Franse politie wel een rapport opmaakt, maar dat gebeurt in veel van de gevallen niet meer en vaak komt de politie niet eens voor blikschade. Als er wel een politierapport is opgemaakt duurt het soms jaren voordat je het in handen krijgt. Als de fransman is doorgereden na de aanrijding en je hebt niets genoteerd? Dan heb je een probleem.

Zelf bewijs verzamelen

Om je schade vergoed te krijgen, is het van essentieel belang dat je zelf alle bewijzen verzamelt en fotografeert om de betrokkenheid van de andere partij aan te tonen. We zien dat het krijgen van een schadevergoeding vaak problemen geeft als de andere partij is doorgereden of niet meewerkt en er geen schadeformulier is ingevuld. Probeer altijd het kenteken, merk en kleur van het voertuig te noteren en kentekens of andere gegevens van eventuele getuigen. Want op de Franse politie kun je wat dat betreft niet meer vertrouwen.

Mireille Detrixhe, adviseur Corporate Communicatie