Afwezig op het werk door slecht weer: vrije dag of niet?

Stel het is zo ver: een winterse dag waardoor werkend Nederland massaal thuis blijft. Treinen die minder rijden en een waarschuwing van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan als het echt niet hoeft. Code rood is een feit. Veel werknemers werken thuis of moeten vrij nemen omdat ze niet naar het werk kunnen. Maar voor wie is de rekening als je niet in de gelegenheid bent om thuis te werken, maar ook niet naar kantoor kunt? Kost je dat een vrije dag of moet je werkgever je die dag calamitieitenverlof geven?

Calamiteit

Een beroep op calamiteitenverlof kan worden gedaan als er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Extreme weersomstandigheden zouden hier onder kunnen vallen. Maar hier gaat het om de vraag of je op je werk kunt komen. Dit is en blijft een verantwoordelijkheid van de werknemer. Zelfs bij extreme weersomstandigheden. Is het voor jou niet mogelijk om thuis te werken en je hebt echt geen mogelijkheid om door het extreme weer op het werk te komen? Ga dan in overleg met je werkgever zodat je weet waar je aan toe bent of om een oplossing te zoeken. Het kan dus zijn dat je een vakantiedag moet opnemen of de uren op een ander moment moet inhalen.

Deuren dicht

Kan je kind niet naar school omdat die de deuren dicht doet en je kunt je kinderen niet onderbrengen bij buren, vrienden, opa of oma? Dan zal er wel sprake zijn van calamiteitenverlof. De reden is dan niet het slechte weer maar het feit dat je je kinderen moet verzorgen en niet aan hun lot kunt overlaten

Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht

Reacties (6)

 • M.M.van de Putte |

  Het bericht ‘deuren dicht’ is waarschijnlijk eerder ingediend als deze mail van 25 januari 2018 werd verzonden, want ‘Veel scholen sluitend vanmiddag hun deuren vanwege het slechte weer’ is niet up-to-date en zorgt voor verwarring.Jammer, Das!

  • DAS |

   Geachte heer/mevrouw van de Putte, u heeft gelijk. Het blog is inderdaad in december geschreven op de dag dat het zoveel sneeuwde. We hebben de zin aangepast. Dank voor uw oplettendheid. ^Jet

 • Clasina |

  Geachte heer, mevrouw, en wat als de leraren en leraressen staken dan? Dan is er toch ook sprake van een calamiteit?

 • J. de Jong |

  Kan het dan voorkomen dat een werknemer met kinderen calamiteitenverlof krijgt en zijn collega zonder kinderen een verlofdag moet opnemen?

 • Pascal Besselink |

  Beste Clasina, een lerarenstaking geeft, helaas, geen recht op het mogen genieten van calamiteitenverlof. Ook in zo’n situatie zul je in overleg met je werkgever moeten treden en desnoods een vakantiedag moeten opnemen. Met vriendelijke groet, Pascal Besselink

 • Pascal Besselink |

  Geachte heer de Jong, zoals ik schreef in het blog kan een collega met kinderen calamiteitenverlof krijgen als hij/zij geen opvang voor de kinderen kan regelen. Niet omdat het slecht weer is, maar omdat zij verzorgd moeten worden. Kunnen de kinderen wel ondergebracht worden, dan is voor beide situaties geen calamiteitenverlof en moeten er individuele afspraken gemaakt worden met de werkgever. Als de werkgever in gelijke situatie ongelijk behandelt zou je de werkgever hier, op grond van goed werkgeverschap en/of gelijke behandeling, kunnen aanspreken.