Algemene voorwaarden: vergeet ze niet van toepassing te verklaren

Alles in kannen en kruiken, denkt mijn klant als hij zijn landbouwmachine verkoopt van bijna 400.000 euro. Hij stelt netjes een koopovereenkomst op en laat die tekenen. Op de achterzijde staan zijn algemene voorwaarden afgedrukt. Goed geregeld dus.

Van toepassing

Dat blijkt echter niet zo te zijn. De machine vertoont wat storingen. De koper wil de schade die hij daardoor lijdt verhalen op mijn klant. Die verwijst naar zijn algemene voorwaarden. Als ik naar de overeenkomst kijk, blijkt nergens dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Ik vraag hem of hij nog een andere overeenkomst heeft waar de algemene voorwaarden wel op van toepassing zijn. Het is even stil. In de overeenkomst staat nergens dat de op de achterzijde gedrukte algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Tip

Gelukkig liep het in dit geval met een sisser af, omdat mijn klant het euvel met een kleine aanpassing weet op te lossen. Daarmee blijft de gevolgschade beperkt, maar die had voor mijn klant ook aanzienlijk kunnen zijn. Zorg er dus voor dat je algemene voorwaarden altijd van toepassing verklaart en deze ook daadwerkelijk overhandigt. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat de voorwaarden helemaal niet van toepassing zijn. Mijn klant vermeldt nu op al zijn standaard overeenkomsten uitdrukkelijk dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat deze op de achterzijde afgedrukt staan.

Dennis Heemstra, jurist

Meer weten over algemene voorwaarden? Download onze gratis informatiegids.