Amsterdamse terrassen moeten wijken voor toeristen

Door
DAS

Wat een weer vandaag. Terrasweer zelfs. De wethouder toerisme van de gemeente Amsterdam stelde echter eind vorig jaar voor dat de terrassen in het centrum moeten krimpen. Dan kan het rolkoffertje van de Airbnbtoeristen er makkelijker langs en dwalen ze niet over de straat. Ik blijf me verbazen over de Amsterdamse overheid.

Overlast

Ik verbaas me ook over de ondernemers in Amsterdam. Reacties op deze vergaande maatregelen blijven uit of zijn mild van toon. De Airnbnb-hipster ploft neer naast veel andere toeristen en Amsterdammers op de terrassen. Persoonlijk vind ik dat hartstikke gezellig. Maar gezelligheid kent zijn tijd, vindt het Amsterdamse college. Er is te veel overlast in de stad. Dus kleiner die terrassen.

Vergunning

Als jurist bestuursrecht denk ik dan: ‘Kleinere terrassen, kan dat zomaar? De horeca-ondernemer heeft toch gewoon een vergunning? Wordt die vergunning dan ingetrokken, omdat er te veel toeristen in de stad zijn?’ Ik zie het eerste intrekkingsbesluit al voor me:

Beste horeca-uitbater

Uw terras zit in de weg. Uw terras moet anderhalve meter worden ingekort. Helaas blijft er geen plaats meer over voor een tafel of stoel. Ik trek daarom de voor vijf jaar verleende terrasvergunning in.

Was getekend, de burgemeester van Amsterdam.

Advies

Als de plannen doorgaan is mijn advies aan de horeca-uitbaters om bezwaar aan te tekenen. Het aantal toeristen is de afgelopen vijf jaar met drie en een half procent gestegen, volgens Onderzoeksbureau Amsterdam Marketing. Het terrassenbeleid is na een grondige heroverweging in juli 2012 vastgesteld. Nu, ruim vier jaar later, zou Amsterdam een groei van het aantal toeristen van nog geen drie procent niet meer aan kunnen? Dat valt niet uit te leggen.

Anita Barada, jurist bestuursrecht

Meer weten over bizarre regels van de overheid? Bekijk onze video.