Autorit door bergen verwoest vakantie gezin

Door
DAS

Tijdens een ritje door de bergen in Nieuw Zeeland raakte een familie betrokken bij een aanrijding. De taxichauffeur reed bergaf tegen een bestelbus. Het betrof een gezin met drie kinderen. De ouders raakten bij het ongeluk ernstig gewond. De vader raakte in coma en de moeder had een gebroken rug. De kinderen bleven ongedeerd op wat schrammen en blauwe plekken na. Het lijkt me een afschuwelijke ervaring.

Ambassade

De ambassade in Wellington, Nieuw Zeeland, ving de kinderen op tot er familie uit Nederland over was om voor ze te zorgen. Hun ouders lagen immers met ernstig letsel in het ziekenhuis. Toen iedereen van het gezin weer thuis was, schakelde ze mij in om alle letselschade en kosten te verhalen.

Pakketreis

De familie had een reis geboekt, waarop de ANVR-voorwaarden van toepassing waren. Belangrijk in dit geval was dat de reis een zogeheten pakketreis was, waardoor ik de Nederlandse reisorganisatie kon aanspreken voor alle letselschade en medische kosten. Ik hoefde dus niet bij de buitenlandse tegenpartij zelf aan te kloppen. Het Nederlands recht was in dit geval van toepassing.

Mariska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

Weten wat je moet doen als je een ongeval krijgt of opgenomen moet worden in een ziekenhuis in het buitenland? Je vindt hier een stappenplan.