Bemiddelingskosten: makelaar op vingers getikt voor identiteitsmisbruik

Door
DAS

Op Nu.nl werd aandacht besteed aan een rechtszaak over bemiddelingskosten die ik heb behandeld. In deze zaak had de eigenaar van het makelaarskantoor een bijzondere constructie bedacht om terugbetaling van onterechte bemiddelingskosten te omzeilen. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde dat mijn klant, de huurder, de door hem betaalde bemiddelingskosten, een bedrag van circa 2000 euro, terug moet krijgen van het nieuwe opgerichte makelaarskantoor, dat dezelfde handelsnaam gebruikt.

Misbruik identiteitsverschil

De makelaar had bemiddelingskosten in rekening gebracht aan mijn klant terwijl hij ook in opdracht van de verhuurder handelde. Mijn klant had enkel de site van de makelaar bezocht om de woning te vinden. De makelaar was inmiddels met zijn ‘oude’ bedrijf gestopt en een nieuw bedrijf begonnen onder dezelfde handelsnaam en met dezelfde eigenaar. Verder gebruikte het nieuwe bedrijf ook hetzelfde telefoonnummer en adres. De kantonrechter oordeelde dat de makelaar misbruik heeft gemaakt van het identiteitsverschil tussen het oude en nieuwe makelaarskantoor.

De wet

Zaken over ten onrechte in rekening gebrachte bemiddelingskosten komen vaak voor. Als een verhuurder een zelfstandige woning aanbiedt via een makelaar – vaak een bemiddelaar genoemd – dan is de verhuurder opdrachtgever van de bemiddelaar, ook al hoeft de verhuurder hier niet voor te betalen. De huurder hoeft dan geen bemiddelingskosten te betalen. Dit is bepaald in de wet en is bevestigd door de Hoge Raad.

Belangenconflict

De gedachte achter het verbod om dubbele bemiddelingskosten te rekenen, is dat de rol van de makelaar niet transparant is als deze voor beide partijen optreedt. Zelfs als er geen belangenconflict kan optreden, mag de bemiddelaar/makelaar de huurder geen kosten in rekening brengen als het om de huur van zelfstandige woonruimte gaat.

Omzeilen

Simpel, zou je denken. Helaas blijken sommige makelaars constructies te hebben toegepast om terugbetaling van bemiddelingskosten te omzeilen. Aan de ene kant zijn de bemiddelingskosten soms versluierd en ‘sleutelgeld’ of ‘administratiekosten’ genoemd. Dit is in strijd met de wet.

Terugbetaling

Belangrijker nog is dat in de rechtszaak aan de orde kwam dat de makelaar niet onder terugbetaling uit kon komen door simpelweg een nieuw kantoor op te richten en de handelsnaam over te zetten naar dit nieuwe kantoor. De kantonrechter oordeelde in deze zaak dat de makelaar daarmee misbruik maakte van het verschil tussen de oude en nieuwe onderneming. Het gevolg was dat het nieuwe kantoor moest instaan voor de schuld tot terugbetaling van de bemiddelingskosten van het oude kantoor.

Bo Holthinrichs, jurist

Meer weten over huren van een woning? Dovnload onze gratis informatiegids.

Meer weten over bemiddelingskosten? Lees onze tips en veelgestelde vragen op Flexx van dAS